Hlavní obsah

Ovzduší v Ostravě se výrazně zlepšilo

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kvalita ovzduší v Ostravě byla vloni nejlepší za posledních pět let. Výrazně čistší vzduch v roce 2019 dýchali také obyvatelé většiny měst Moravskoslezského kraje. Přispělo k tomu mimo jiné teplejší počasí a kratší topná sezona nebo příznivé rozptylové podmínky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Za nejlepší čísla za posledních pět let vděčíme z velké části teplejšímu počasí a lepším rozptylovým podmínkám. Mírné zimy znamenají kratší topnou sezonu, a tedy menší množství uvolněných škodlivin při vytápění do ovzduší. Zároveň s vlivem počasí se na pozitivních číslech odrážejí i ekologická opatření, která na svém území dělá město Ostrava,“ vysvětlila Blanka Krejčí, vedoucí oddělení kvality ovzduší pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě (ČHMÚ).

Nejvýrazněji se zlepšení projevilo právě tady v Ostravě
meteoroložka Blanka Krejčí

Dodala, že rok 2019 byl podle dosavadních měření druhým nejteplejším od roku 1961. „Tím prvním nejteplejším byl rok 2018,“ upřesnila Krejčí s tím, že kvalita ovzduší se vloni nezlepšila jen v Moravskoslezském kraji, ale vlastně na území celého Česka.

Zasáhněte, vyzývá Ostrava vládu kvůli ropným lagunám. Bojí se kontaminace vody i znehodnocení území

Stalo se

„Nicméně nejvýrazněji se to zlepšení projevilo právě tady v Ostravě. Lze tedy předpokládat, že se na čistším ovzduší kromě teplého počasí a lepších rozptylových podmínkách podílela také opatření, která provádí město. Tuto hypotézu však budeme moci zcela potvrdit až po dlouhodobějším monitorování,“ upozornila meteoroložka.

Jen jedna smogová situace

V roce 2019 byla v Ostravě zaznamenána pouze jediná smogová situace ve dnech od 20. do 24. ledna. Trvala 94 hodin. V roce 2018 bylo smogových situací pět, celkem šlo o 332 hodin, kdy zde lidé dýchali nadlimitní množství prachu v ovzduší. V roce 2017 bylo také pět smogových situací, avšak trvaly dokonce 760 hodin.

Z měření odborníků vyplývá, že ve vzduchu bylo vloni za rok celkově méně prachu. Průměrná roční koncentrace sledovaných částic PM10 ani na jedné z ostravských měřicích stanic nedosáhla imisního limitu 40 mikrogramů na metr krychlový. Na třech měřicích stanicích v Ostravě – šlo o Radvanice, centrum města a Přívoz – byl ale ještě vloni překročen roční imisní limit pro průměrnou čtyřiadvacetihodinovou koncentraci polétavého prachu v ovzduší, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový. Může být za rok překročen 35krát.

Špatné ovzduší jako masový zabiják. Může za nejvíc předčasných úmrtí na planetě

Svět

Podle náměstkyně ostravského primátora Kateřiny Šebestové (ANO) bude město nadále pokračovat v ekologických opatřeních, která mají pomoci zlepšovat ovzduší.

„Budeme častěji, než vyžaduje zákon, čistit naše, krajské i státní komunikace, pokračovat v dotacích na výměnu starých kotlů za ekologické, ekologizujeme městskou hromadnou dopravu, pokračujeme i v takzvaných zelených projektech, které obnovují zeleň ve městě. Financujeme i měřicí stanice a speciální měřicí vůz na měření kvality ovzduší či ozdravné pobyty dětí,“ shrnula náměstkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám