Hlavní obsah

Otcem po osmdesátce? V Česku žádný problém

Pavel Cechl, Právo, Pavel Cehl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdy není pozdě, myslí si zřejmě řada rodičů novorozených dětí. Nejstaršímu čerstvému otci totiž bylo loni 85 let. Rekordmanem v posledním desetiletí přesto není. Před čtyřmi roky se jiný muž stal otcem ve svých 93 letech. Věk nejstarších matek novorozenců se pohybuje nad padesáti roky. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě mezi roky 2011 a 2015 se věk nejstarších čerstvých otců pohyboval s jednou výjimkou pod osmdesátkou, poté stoupl. Už v roce 2016 se vyšplhal na 87 let. Věk nejstarších matek novorozenců se pohyboval mezi 50 a 56 roky.

Starší rodiče mají na děti méně energie, ale udělají si na ně více času

„Citované údaje vycházejí ze statistického hlášení o narození, které nám zasílají matriční úřady,“ upřesnil Tomáš Chrámecký z ČSÚ.

„Statistické údaje však potvrzují, že reprodukční období je u mužů mnohem delší než v případě žen. Zatímco žen starších 50 let, které porodí dítě, jsou pouze jednotky ročně a jen výjimečně jejich věk spadá do kategorie 55+, otců ve věku nad 50 let je výrazně více, v posledních letech 1,5 tisíce ročně,“ uvedly v nejnovějším čísle časopisu Statistika a my demografky ČSÚ Michaela Němečková a Terezie Štyglerová.

Zdravé děti rodí i matky s covidem

Domácí

Podíl formálně uvedených otců, kteří nejsou otci biologickými, ze statistik určit nelze, dodaly.

Podle pražského psychologa Jana Kulhánka má rodičovství po padesátce určité nevýhody. Jednou z nich je větší generační propast mezi rodiči a jejich dětmi.

Stárnoucí rodičky

„Způsob komunikace dětí mezi sebou, to, co děti ve školním věku zajímá, je pro lidi okolo šedesáti těžko pochopitelné a hůře se na sebe ladí. Takže je tam pocit menšího pochopení, větší vzájemné kritiky,“ míní.

Starší rodiče mají také méně energie, což se projevuje i v tom, že hůře snášejí třeba nevyspání, jež s sebou malé dítě přináší.

Děti končí s respiračními virózami v nemocnici, zvlášť ohrožení jsou kojenci

Domácí

„Na druhou stranu mají za sebou expandující pracovní období a udělají si na děti více času. Také jsou zralejší, takže nemají pocit, že když jsou více s nimi, uniká jim život,“ dodal psycholog. Průměrný věk otců se ze zveřejněných statistik nedá vyčíst. Průměrný věk matek ale podle nich mezi roky 2000 a 2020 vzrostl o 4,2 roku na 31 let.

Zvyšuje se i věk prvorodiček. Dá se odhadnout, že u mužů je to podobné.

Demografové a sociologové to většinou přisuzují změně životního stylu, tomu, že mladí déle studují nebo se snaží uspořit si peníze do začátku.

Nejstarší rodiče
rokotecmatka
201687 let54 let
201793 let50 let
201875 let56 let
201981 let56 let
202085 let52 let
Zdroj: Český statistický úřad

Reklama

Výběr článků

Načítám