Hlavní obsah

Otázka radaru se do Sněmovny dostane v srpnu

BOROVNO
Aktualizováno

Dvě a půl hodiny trvala v brdském Borovně žhavá debata o otázce výstavby amerického radaru v Čechách. Česká televize odtamtud vysílala speciál Otázek Václava Moravce. Vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) v pořadu řekl, že hlavní smlouvu o základně by měly oba státy podepsat do polovina července. Proces ratifikace smluv by pak měl v českém parlamentu odstartovat během srpna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Otázky Václava Moravce v Borovně

Článek

V sále místního kulturního domu, odkud Česká televize speciál Otázek přenášela, se sešly zhruba tři stovky lidí. Mezi diváky převažovali odpůrci základny. Někteří z nich přinesli transparenty.

Borovna na Plzeňsku leží nedaleko vojenského újezdu Brdy, kde chtějí Američané svou základnu postavit.

Argumentům vládních a opozičních politiků přímo na místě naslouchali starostové a občané okolních obcí, zástupci občanských iniciativ a další hosté z řad veřejnosti, kteří měli také šanci klást otázky.

Diváci v sále kulturního domu v Borovněfoto: Právo/Lukáš Táborský

Starosta Trokavce: probuďte se

Vicepremiér a šéf zelených Martin Bursík by s ratifikací smluv raději vyčkal do chvíle, než si Američané vyberou novou hlavu státu. Předpokládá nicméně, že ať už bude prezidentem USA kdokoliv, základní linie zahraniční politiky této světové supervelmoci se nezmění. "Ani při střídání vlád se nedělají kotrmelce," uvedl.

S tím ale Vondra nesouhlasil. „Za stávající administrativy je smlouva pro nás výhodnější. Potom by to nemuselo být tak výhodné," řekl. Dodal, že smlouva bude zveřejněna poté, co bude podepsána.

Bursík se také obul do opozice .„Převzali jsme (vláda) věc v pokročilé fázi. Vy jste na tom pracovali se stejnou vehemencí," řekl. "Podobných konzultací se provádí celá řada, jako politickou otázku jsme to neřešili." odvětil Zaorálek.

„Je velmi poučné vás poslouchat. Kdy ale najdete odvahu zeptat se svých občanů, jestli radar chtějí? Řeči ten to začal, ten v tom pokračuje, nás nezajímají. Kdy se probudíte,“ kritizoval politiky starosta Trokavce Jan Neoral.

„Neměli jste (na vyjednávání radaru) mandát, proč o tom rozhodujete, proč nedáte možnost, aby si to lidé rozhodli sami: stydím se za vás, je vidět že nechodíte mezi lidi,“ řekla politikům jedna z divaček, která v úvodu řekla, že ve volbách dala hlas ODS. Podle Vondry ale není dobré projednávat otázky obrany referendem.

Místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl, že česká vláda vystavuje občany vážnému riziku, když chce uzavřít s USA dvoustrannou smlouvu namísto toho, aby spoléhala na kolektivní obranu NATO. Apeloval na ni, aby smlouvy o radaru nepodepisovala. Zda ČSSD po případném návratu k moci dohodu s USA vypoví, je podle něj předčasná otázka.

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf zase zpochybnil hrozby, kvůli kterým Američané protiraketový deštník budují. Skutečná bezpečnostní hrozba vychází z vlády, ze Strakovy akademie, míní.

Fronta na Otázky byla už od rána

Lidé se do fronty před kulturním domem stavěli už po 10. hodině, k žádným konfliktům nedošlo. Pořádek na místě hlídalo asi deset policistů, organizaci návštěvníků zajišťovala hlavně dvacetičlenná ochranka.

O diskuzi o radaru byl velký zájem.foto: Právo/Lukáš Táborský

V okolí kulturního domu vlály vlajky Ne základnám s přeškrtnutými jadernými hlavicemi, na druhé straně silnice barevné prapory s nápisem Peace (Mír). Prostoru před hlavním vchodem dominovala černá tabule se smutečními závoji, před níž hořely desítky náhrobních svíček.

Před vchodem došlo pouze k několika drobným výměnám názorů. O rozruch se postaral jeden z motorkářů, který se zeptal občanů z nedalekých Příkosic s transparentem Ne radaru, proč jim vadí Američané v Čechách.

"Jsou nám šumafuk, ale radar tu nechceme, ať si ho umístí na amerických pouštích," řekla matka s dcerou s tím, že chrání hlavně děti, které v Brdech a okolí žijí.

Protestní transparenty před sálem kulturního domu v Borovněfoto: Právo/Lukáš Táborský

Reklama

Výběr článků

Načítám