Hlavní obsah

Ostravští zastupitelé skončili v ČSSD. Stává se z ní filiálka ANO, říká Palyza

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostravské sociální demokracii to stále vře. Po letitých sporech ji nyní opustila pětice zastupitelů města Ostravy. Zatímco strana mluví o nezaplacených příspěvcích, odstupující politici tvrdí, že již se současnou ČSSD ani s novým vedením ostravské buňky nechtějí mít nic společného. Neshodují se prý s jejich názory a hodnotami a bojí se, že se z ČSSD stává filiálka ANO.

Foto: Právo

Lumír Palyza

Článek

„Okresní výkonný výbor ČSSD Ostrava v úterý konstatoval, že celkem pět zastupitelů města (Kamil Bednář, Lucie Feiková, Rudolf Ficek, Lumír Palyza a Václav Štolba), kteří jsou doposud i členy Klubu zastupitelů ČSSD při zastupitelstvu Statutárního města Ostravy, nejsou již členy ČSSD, a to buď z důvodů nezaplacení členského příspěvku za rok 2017, nebo vystoupení z ČSSD na vlastní žádost,“ uvedla v tiskovém prohlášení předsedkyně OVV ČSSD Ostrava Jana Vajdíková.

Dodala, že tito členové byli pozváni, aby potvrdili svůj zájem setrvat v ČSSD a dodatečně zaplatili. „Těm, kteří nezaplatili ani se nedostavili, tak podle stanov strany členství zaniká. Mrzí nás, že teď před komunálními volbami odcházejí členové, kteří působí v zastupitelstvech, a uvažují o jiném angažmá než v sociální demokracii,“ podotkla Vajdíková.

Mám obavy, že se z ČSSD stává filiálka ANO...
Lumír Palyza

S tvrzením, že důvodem odchodu ze strany je neuhrazení členských příspěvků za rok 2017, ale odstupující pětice nesouhlasí a důrazně se proti němu ohrazuje.

Dlouhodobé spory

Podle Lumíra Palyzy, který byl městským předsedou ostravské ČSSD, členem krajského a ústředního výkonného výboru strany, ale také starostou Ostravy-Poruby a 1. náměstkem ostravského primátora, jde o účelové tvrzení.

„Rozhodl jsme se ze strany odejít ze tří důvodů: za prvé mám obavy, že se z ČSSD stává filiálka ANO, za druhé, když vidím poslední kroky nového vedení ostravské ČSSD, tak nechci být ztotožňován s těmito lidmi, kteří mají navíc pochybnou minulost. A za třetí, což bylo pro mě nejdůležitější, se objevila informace, že řada z nás nemá zaplacené členské příspěvky za loňský rok, což je naprostá lež,“ řekl Právu Palyza, který byl v sociální demokracii přes 20 let.

Dodal, že loni proběhla v ČSSD přeregistrace členské základny, jejíž podmínkou bylo zaplacení členských příspěvků. Jeho slova potvrdila také odstupující ostravská zastupitelka a zároveň místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu Lucie Feiková.

„Můj odchod ale není reakcí na tohle jejich 'pseudovylučování', protože ten hon tady trvá už nějaké čtyři roky. Čekala jsem, jak dopadne celostátní sjezd ČSSD. Nedopadl úplně nejlépe, a i proto jsem se rozhodla odejít,“ shrnula Feiková.

Osobní selhání jednotlivců, tvrdí nové vedení

OV ČSSD Ostrava vyzval své bývalé členy, kteří jsou zároveň zastupiteli města Ostravy za sociální demokracii, aby položili svůj mandát. Například Palyza sice rezignoval na funkci předsedy městského klubu zastupitelů ČSSD, mandát však chce dotáhnout až do konce.

„Získal jsem mandát od ostravských občanů, a ne od funkcionářů ČSSD, je to můj závazek. Pak budu přemýšlet nad tím, zda v politice zůstanu. Netajím se tím, že mě oslovují různé politické subjekty, ale musím to zvážit. Jsou některé věci v politice, jako ty lživé a štvavé kampaně, které se mi krutě nelíbí,“ zdůraznil Palyza.

Podle Vajdíkové ale byli všichni bývalí členové vedením strany podporováni. „Ujišťujeme obyvatele města, že snaha o naplňování programových priorit ČSSD ve městě nepovolí ani přes toto osobnostní selhání několika jednotlivců,“ uvedla v prohlášení Vajdíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám