Hlavní obsah

Ostravská ČSSD chce zrušit členství ve straně bývalému hejtmanovi Novákovi

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Zrušit členství ve straně chce bývalému hejtmanovi a stávajícímu krajskému předsedovi ČSSD v Moravskoslezském kraji Miroslavu Novákovi současné vedení ostravské sociální demokracie. Okresní výkonný výbor (OVV) ČSSD v Ostravě už návrh schválil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý hejtman Miroslav Novák

Článek

Špičky ostravské ČSSD se však k návrhu odmítly vyjádřit. Předsedkyně ČSSD v Ostravě Jana Vajdíková odkázala na tajemníka okresní organizace Davida Látku s tím, že vydá tiskové prohlášení. Místo Látky nakonec zaslal vyjádření OVV poslanec a místopředseda OVV Adam Rykala, který uvedl, že nebude téma osobně v médiích komentovat, protože se jedná o vnitrostranické záležitosti.

„Na OVV zazněl návrh na zrušení členství Miroslava Nováka ve straně kvůli opakovaným porušením a nerespektováním Stanov ČSSD, opakovaným útokům na svou mateřskou organizaci a neplnění poslání předsedy, který by měl organizaci stmelovat,“ stojí mimo jiné v prohlášení s tím, že vedení okresní organizace chce s Novákem o dalším postupu jednat. Pokud by nedošlo ke smíru, rozhodnou o případném zrušení členství straníci na nejbližší okresní konferenci.

Ambiciózní blázni, tvrdí Novák

Novák reagoval na návrh jednou větou: „Nehodlám nikterak komentovat rozhodnutí ambiciózních bláznů“. Podle informací Práva je pravým důvodem návrhu na „vyhození“ Nováka ze strany fakt, že předsednictvo ČSSD má rozhodnout o přeregistraci členů ČSSD v Ostravě a o vyškrtnutí některých kandidátů z Ostravy na moravskoslezské kandidátce pro podzimní sněmovní volby.

To, že k tomu má dojít, potvrdil i Rykala v prohlášení. Je v ní totiž informace také o petici, která protestuje proti postupům směřujícím k destabilizaci a dehonestaci sociální demokracie v Ostravě. Petice má mít formu žádosti o podporu a ochranu ČSSD Ostrava a je směřována k celostátnímu vedení sociálních demokratů. Její autoři v ní vyjadřují nesouhlas s návrhem Krajského výkonného výboru ČSSD na přeregistraci všech členů ČSSD Ostrava a nesouhlasí se snahami o vyškrtnutí řádně zvolených ostravských kandidátů z krajské kandidátní listiny do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám