Hlavní obsah

Osobní údaje lékařů na předpisech jsou nezákonné, rozhodl úřad

Právo, Novinky, rav, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) považuje za nezákonné uvádění osobních údajů lékařů na předpisech, které vydávají pacientům. Podle úřadu takové poskytování údajů není v souladu se zákonem. Novinkám to řekla to mluvčí ÚOOÚ. Ministerstvo zdravotnictví se změně nebrání.

Článek

Šéf ÚOOÚ Igor Němec upřesnil, že úřad považuje za sjednání nápravy to, že by už neměly být na receptech adresy lékařů. " Není zde jasný účel, proč by adresa lékaře měla na receptu být. Je to skutečně v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů," konstatoval Němec. ÚOOÚ o záležitosti rozhodl na základě podnětu České lékařské komory.

Úřad na nezákonné uvádění osobních údajů upozornil už před měsícem dopisem ministerstvo zdravotnictví, aby zajistilo nápravu. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta nebude mít ministerstvo s případnou změnou problém.

"Původně to bylo do vyhlášky zařazeno na základě připomínky ministerstva vnitra, které tvrdilo, že každý podnikatel musí uvádět své sídlo, název a další údaje, což v případě praktiků bývá jejich domácí adresa," řekl Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Dodal, že připomínku nyní ministerstvo řeší a chystá změnu. "Jedná se o čistě technickou otázku a nemáme problém s tím uvést to do pořádku," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám