Hlavní obsah

Osm set dětí z azbestových škol se stěhovalo jinam

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Přes osm stovek dětí ze dvou českobudějovických škol na největším zdejším sídlišti Máj, kde se po rekonstrukci objevily ve vzduchu v nepřípustné míře mikrovlákna azbestu, se od pondělí učí v náhradních učebnách. Děti byly rozmístěny v dalších pěti základních školách - J. Š. Baara, Pohůrecká, Čéčova, Nerudova a Bezdrevská. Žáčci ZŠ Waldorfská našli dočasný azyl Hluboké nad Vltavou.

Článek

Stěhování začalo krátce po osmé. Dopravní podnik Českých Budějovic vyčlenil na přepravu školáků devět velkokapacitních autobusů i trolejbusů. Na každém z nich svítil piktogram dětí s názvem jejich i náhradní školy.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Na vozech MHD nechybělo přesné označení do které školy vozidlo pojede.

„ Myslím, že komplikace nebudou. Vždyť s dětmi jezdíme často do divadel, na různé výstavy či exkurze, a tak by přesun do náhradní školy, v našem případě Pohůrecké, neměl být problémem. Máme připravenou náhradní třídu, a výuka tak určitě neutrpí,“ konstatovala učitelka jedné tříd třeťáků ZŠ Máj 1 Lenka Piacseková.

Kdy se děti vrátí, zatím nikdo neví

„Zatím vše běží bez problémů, i když je to poprvé historii, kdy dochází k takovému přesunu dětí. Doufám, že tomu bude tak i v příštích dnech. Trolejbusy a autobusy na speciálních linkách nikde nezastavují a jedou až do cílových škol,“ řekl ráno Právu u jednoho z přistavených autobusů náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD). O tom, kdy se děti, do svých škol budou moci vrátit, nechtěl spekulovat.

„Už v průběhu minulého týdne provedla odborná firma podrobný průzkum míst, kde se azbestová mikrovlákna vykytují. Věřím, že výsledky budeme mít nejpozději zítra a budeme se moci pustit do likvidace příčin. Mohu rodičům, jimž vznikla bezesporu s přesunem výuky dětí řada komplikací, slíbit, že město udělá vše pro to, aby se vše vrátilo v co možné nejkratší době do normálu,“ dodal Podhola.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám