Hlavní obsah

Osm miliard. O tolik víc teď chtějí dodavatelé děl a raket

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva se mu podařilo získat zpět do rozpočtu 10 miliard korun, má ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) znovu těžkou hlavu. Výrobci děl z Francie a raket z Izraele zdražují své původní nabídky, jichž se účastní i kopřivnická Tatra, nejméně o polovinu.

Foto: Tatra Trucks

Samohybné dělo Caesar francouzské firmy Nexter na podvozku Tatra.

Článek

Na ministerstvo přišla cenová nabídka francouzské firmy Nexter na 52 děl Caesar a vyrazila úředníkům ve vyzbrojovací sekci dech. Stejně jako poslancům výboru pro obranu, které ministerstvo o navýšení informovalo.

„Celková cenová nabídka je o více než 60 procent vyšší proti předpokládané hodnotě veřejné zakázky, která vzešla ze studie proveditelnosti a průzkumu trhu,“ napsalo ministerstvo brannému výboru.

Trosky všude. Muskově firmě nevyšel ani čtvrtý výškový test prototypu rakety Starship

Věda a školy

Ministerstvo má přitom na děla, která by měla jezdit na podvozcích Tatry, v rozpočtu připraveno 5,9 miliardy korun s DPH. Teď by mělo zaplatit přes devět miliard.

Obrana věří, že se jí s francouzskou firmou, s kterou už vyjednala všechny technické i právní otázky, podaří vyjednat původní cenu. „Naším cílem nadále zůstává, aby předpokládaná hodnota této veřejné zakázky byla dodržena, o čemž byl dodavatel několikrát oficiálně informován,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

KLDR otestovala dvě balistické rakety krátkého doletu

Svět

Výrazně vyšší cenou jsou zaskočeni i poslanci branného výboru. Šéf podvýboru pro akvizice Jan Řehounek (ANO) chce ale s komentářem počkat, až jim přijde Metnar příští týden změnu v ceně vysvětlit. Překvapený je i šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. „Bylo by dobré pro celý obranný průmysl, aby se to důkladně vysvětlilo,“ řekl Právu.

Slováci se opět budou zlobit

Ministerstvo oznámilo, že chce koupit francouzská děla loni v červnu s tím, že využije výjimku ze zákona, nevypíše soutěž a vystačí pouze s doporučením generálního štábu, který sice oslovil osm výrobců, ale udělal si pouze marketingový průzkum.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata tehdy výběr hájil, protože francouzský stroj vojákům vyhovuje ve všech parametrech. „V poměru cena výkon nám vyšel nejlépe Caesar, který v současné době patří k nejmodernějším prostředkům na světě,“ řekl Opata. Podle něj francouzské dělo splnilo nejen požadavek ráže 155 mm obvyklé v NATO, na dostřel více než 40 kilometrů a na rychlost střelby, ale hlavně bude na podvozku Tatry.

Metnar nerezignuje, vláda vrátila armádě pět miliard

Domácí

Pokud ale ministerstvo přistoupí na navýšení ceny, bude to jen ztěžka vysvětlovat např. slovenskému výrobci děl Zuzana 2. Ten totiž splnil všechny technické podmínky, ale děla tehdy byla dražší.

K nákupu slovenského děla, které je také umístěno na podvozcích Tatry, vyzýval minulý rok i premiér Andrej Babiš (ANO), který potrápil Metnara na bezpečnostní konferenci otázkou: „Proč jste nekoupili ta děla Zuzana, když je to společný česko-slovenský projekt?“ Metnar se tehdy nenechal zaskočit. „Armádní experti posoudili osm typů děl a Zuzana postoupila do užšího kola, ale po posouzení ceny děl i munice vyhrála francouzská děla,“ reagoval.

Největší podíl v ČR získá Strnad

Podobný problém čeká ministerstvo i u dalšího velkého nákupu. Od izraelské firmy Ra­fael chce koupit protiraketový systém Spyder s tím, že cena by neměla překročit 10 miliard. Podle informací, které obrana sdělila poslancům, ale Rafael počítá s navýšením o 50 procent, tedy zhruba o pět miliard.

Podle mluvčího Pejška vyjednávání s Izraelem není ještě u konce. „Mohu ale potvrdit, že jsme od izraelské strany obdrželi předběžnou indikativní informaci o možné ceně,“ řekl Pejšek. Dodal, že cílem je také dosažení ceny odpovídající předpokládané hodnotě. „O této skutečnosti byl dodavatel několikrát oficiálně informován,“ poznamenal.

Ministři budou muset létat linkami. Vládní letka se smrskne

Domácí

Izraelský protiraketový systém by měl nahradit přes 40 let starý protiletadlový komplet 2K12 KUB sovětské výroby. Armáda chce pořídit čtyři baterie, každá z nich bude vybavena 3D radiolokátorem, systémem velení a řízení palby a čtyřmi odpalovacími zařízeními.

U obou zakázek obrana žádá, aby se na výrobě podílel ze 40 procent český průmysl. Hlavním českým partnerem u obou zakázek je zbrojařská firma CSG, pod kterou spadá i Tatra.

O zakázku na protiraketový systém se zajímá i prezident Miloš Zeman, před třemi týdny na Hradě přijal výkonného ředitele firmy Rafael Yoava Har-Evena a generálního ředitele holdingu CSG Michala Strnada. CSG přitom patřilo mezi největší sponzory Zemanovy předvolební kampaně.

Mluvčí CSG Andrej Čírtek na dotaz Práva, nakolik stojí CSG za zvýšením ceny, odpověděl: „Automobilka Tatra Trucks nabízí podvozky pro projekty Caesar a Spyder za standardních cenových podmínek odpovídajících jiným projektům pro českou armádu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám