Hlavní obsah

Oslabené ostravské ANO chce za primátorku Tichánkovou

Předsedkyně klubu zastupitelů hnutí ANO Hana Tichánková má nahradit Tomáše Macuru na postu primátora Ostravy. Rozhodli o tom delegáti středečního oblastního sněmu hnutí. Bývalá místostarostka nejlidnatějšího městského obvodu Jih byla jediná, o kom hlasovali.

Brífink po jednání ostravského ANOVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Byla na tom velmi vysoká shoda, byť byli členové, kteří byli proti nebo se zdrželi. Další dva navržení kandidáti se kandidatury vzdali. Šlo o starostu Ostravy-Jihu Martina Bednáře a starostku Poruby Lucii Baránkovou Vilamovou,“ okomentoval hlasování předseda oblastního sdružení hnutí ANO Richard Vereš.

Uvedl, že vyjednávání o nové koalici začnou ve čtvrtek, za ANO je povede on, Tichánková, Bednář a Baránková Vilamová. „Na zítřek máme domluveno jednání s koalicí Spolu, následně budou jednání pokračovat v pátek a sobotu,“ poukázal s tím, že ambicí hnutí je mít opět primátora třetího největšího města.

I když jednat chce hnutí ANO se všemi subjekty, nejraději by novou koalici stavěl Vereš a spol. na půdorysu současné koalice. To znamená ANO, Spolu a Piráti.

Vyjednávat budou i s klubem Nezařazení, jenž vznikl odchodem sedmi členů z ANO a je v něm i současný primátor Tomáš Macura, který hnutí sám opustil a z klubu byl vyloučen. „Určitě bychom s ním mohli sedět, ale upřímně řečeno, raději bych se této situaci vyhnula,“ přiznala Tichánková.

Ostravský klub zastupitelů ANO dál oslabuje, opustil jej náměstek primátora Malík

Domácí

Co se týče programu, chce ostravské ANO pokračovat v tom, co dosud dělal magistrát pod vedením hnutí. Počítá proto například i se stavbou koncertní haly. „Je prioritním projektem města. A já věřím, že zůstane jedním ze strategických projektů města,“ nastínil Vereš.

Ten uvedl, že už v pondělí navrhlo oblastní předsednictvo vyloučení těch členů ANO z hnutí, kteří dobrovolně opustili zastupitelský klub. Krátce před jednáním středečního sněmu to bylo pět lidí, tím posledním byl náměstek primátora pro majetek, sdružené nákupy a veřejné zakázky Karel Malík. „Toho ale oblastní předsednictvo ještě neprojednalo. Jediný pan profesor (Robert) Čep se už na základě o návrhu o vyloučení z hnutí vzdal členství sám. Ostatní budou nyní procházet procesem vyloučení. V pondělí jsou pozváni na oblastní předsednictvo, kde se mohou vyjádřit k návrhu na vyloučení a následně bude návrh postoupen na předsednictvo hnutí ANO,“ popsal Vereš.

Ujistil, že současný počet 14 členů v klubu zastupitelů ANO je už konečný. „Těchto 14 dnes deklaruje, že je součástí klubu hnutí ANO a s tím také půjdeme do vyjednávání o nové koalici,“ doplnil.

„Vy jste nejdůležitější.“ Miliardář Babiš opanoval demonstraci odborářů

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám