Hlavní obsah

Organizace chtějí ochranu sexuálních menšin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci 22 neziskových organizací zaměřených na práva LGBT+ komunity ve středu týden po vraždě dvou mladíků v Bratislavě zveřejnili výzvu vládě a parlamentu k větší ochraně sexuálních menšin. Chtějí přísnější tresty za útoky na menšiny, manželství pro stejnopohlavní páry a zastavení kastrace při úřední změně pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jen slova účasti nestačí. Politici přijímají konkrétní rozhodnutí a ta my po nich požadujeme. Pod výzvu se podepsalo 22 organizací, specifikují tři základní požadavky na změnu legislativy: novelizaci trestního zákona, přijetí manželství pro všechny páry a ukončení kastrací trans lidí,“ uvedla předsedkyně vládního výboru pro sexuální menšiny a členka organizace Jsme fér Lucia Zachariášová.

Tresty jako za rasové zločiny

Výzvu neziskové organizace představily týden poté, co u bratislavského gay baru byli dva mladí členové LGBT komunity zastřeleni devatenáctiletým pachatelem, který se na sociálních sítích hlásil k homofobním názorům.

„Neradi bychom, aby naše požadavky vyzněly tak, že se chceme přiživovat na tragédii, která se odehrála. Leží nám na srdci spokojený život všech LGBT lidí u nás, který si zaslouží jako kdokoli jiný. Děláme to právě proto, aby se nestala podobná věc u nás,“ řekla Právu Zachariášová.

Novelizace trestního zákona je podle výzvy důležitá, protože LGBT skupina není zákonem chráněna před předsudečnými útoky. Pachatelé tak dostávají menší tresty než ti, kteří se dopustí zločinu kvůli rasovým, etnickým či náboženským předsudkům. Podle dat policejního prezidia bylo v letošním roce spácháno osm trestných činů z nenávisti vůči minoritní sexuální skupině, loni jich bylo 11.

„Policejní data nejsou vypovídající. Podle našich dat nárůst útoků na LGBT lidi stoupl od roku 2021, kdy jsme jich měli 32. V současné době jsou LGBT lidé druzí nejvíce ohrožení předsudečným násilím na území ČR po Romech,“ konstatovala advokátka Klára Kalibová z organizace In IUSTITIA pomáhající obětem předsudečného násilí.

Rusko pokutovalo TikTok i Twitch. Kvůli Ukrajině a LGBT

Software

Podle Zachariášové je také čas na zrychlené schválení manželství pro všechny, protože by takový krok ukázal komunitě, že v české společnosti jsou přijati. Posledním požadavkem je zastavení povinných kastrací trans lidí, když chtějí úředně změnit své pohlaví. Česko je společně se Slovenskem, Fin­skem, Lotyšskem, Rumunskem, Srbskem a Bosnou a Hercegovinou jedním z posledních evropských států, který tuto podmínku transgender osobám ukládá.

Zatímco nutnost operace odmítl Evropský soud pro lidská práva, český Ústavní soud podmínku sterilizace letos v březnu potvrdil. Změnu zákona, která by nutnost sterilizace zrušila, připravilo v roce 2017 ministerstvo spravedlnosti. Sexuologická společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně na návrh reagovala v tom smyslu, že jde o politické, nikoliv medicínské rozhodnutí. Vláda ani Sněmovna návrh, který podporovala i tehdejší ombudsmanka, od té doby neprojednala.

Můj syn je oběť, řekl otec dvojnásobného vraha na Slovensku

Evropa

„Kastrace nás ohrožuje do konce života a znemožňuje nám mít děti. Zákon vychází ze zastaralého předpokladu, že trans lidem jde primárně o chirurgickou změnu genitálu. Nám jde primárně o běžný každodenní život,“ konstatoval Kateř Ture­ček z organizace Trans*parent.

Všichni zástupci neziskových organizací také upozornili na to, že se nyní LGBT komunita cítí ohroženě. „Zavraždění Matúše a Juraje v jejich bezpečném prostoru ve mně vyvolalo strach. Den po útoku jsem přemýšlel, jestli náhodou jako trans člověk také nejsem v ohrožení a svým zjevem nepřitahuji pozornost sympatizantů teroristického činu. Nejsem v tom jediný, všichni se bojíme,“ podotkl Tureček.

Reklama

Výběr článků

Načítám