Hlavní obsah

Opustil domov, až když byly plameny na dohled

Josef Černý je jedním z desítek obyvatel Hřenska evakuovaných kvůli rozsáhlému požáru v lese v Českém Švýcarsku. Hasiči ho vyzvali k opuštění domu v noci na úterý v okamžiku, kdy se oheň nebezpečně přibližoval k jeho obydlí.

Josef Černý před svým dočasným útočištěm v Bynově

Článek

„Plameny byly tak dvě stě metrů od baráku,“ řekl Právu Černý. Evakuace části Hřenska začala kolem půlnoci. „Přišli hasiči s tím, že byla nařízena evakuace. Seběhlo se to všechno velmi rychle,“ popsal Právu chvíle, kdy musel narychlo opustit svůj dům jen kousek od hranice s Německem.

Nezbývá mi než doufat v dobrý konec
Josef Černý

Zabalil si jen pár nejnutnějších věcí včetně dokladů a peněz, nasedl do vlastního auta a podle instrukcí hasičů vyrazil do děčínské čtvrti Bynov, kde našel společně s několika sousedy dočasný azyl v domově s pečovatelskou službou, který spravuje město.

„Bylo asi půl třetí ráno, kdy mě vzbudila policejní auta, která přivezla nějaké lidi. Správce je ubytoval ve volných bytech, bylo tady rušno. O koho jde, jsem se dozvěděl ráno, je mi jich líto,“ řekl stálý obyvatel domova.

Požár v Českém Švýcarsku likviduje osm vrtulníků, přiletí letadla z Itálie

Krimi

Josef Černý působil včera dopoledne unaveně a nervózně. „Nemám vůbec žádné informace, jaká je aktuální situace. Nezbývá mi než doufat v dobrý konec, že hasiči můj dům před plameny ochrání,“ pokrčil rameny na znamení zmaru.

Hasičům však nezapomněl vyseknout poklonu. „Obdivuji všechny, kteří tam v tom šíleném terénu a vedru zasahují,“ zdůraznil.

Kdy by se mohl do obce vrátit, si netroufl odhadnout. „Začíná foukat vítr, což není moc dobré. Počítám, že hašení bude ještě trvat a já tady budu muset nějaký ten den zůstat,“ připustil. „Je to tady takové provizorní, ale co se dá dělat,“ konstatoval.

Meteorolog: Pokud cítíte spáleninu, nevětrejte

Domácí

Dalších téměř 40 turistů z oblasti zasažené požárem bylo v noci na úterý evakuováno do děčínského hotelu S-centrum. „Šlo především o cizince. Většina z nich hned ráno pokoj opustila, nyní jich tady zůstává sedm. Vyrazili na výlet do města,“ řekla Právu včera krátce po poledni recepční hotelu a doplnila, že ubytování v za­řízení často hledají lidé, kte­ří měli v zasažených obcích v plánu trávit dovolenou.

Děčín má připravená místa pro evakuované také v tělocvičně školy v Bynově. V noci do základní školy podle mluvčí města Romany Silvarové dorazily desítky lidí. „Většinou šlo o cizince, kteří se ráno vrátili domů,“ řekla Právu mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám