Hlavní obsah

Opozici se nepodařilo prosadit hlasování o odvolání Krnáčové

Právo, trj, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Adriana Krnáčová (za ANO) zůstává pražskou primátorkou i po úterní dopolední schůzi zastupitelstva. Po téměř dvouapůlhodinové debatě zastupitelstvo neschválilo program mimořádného jednání. Většina se při hlasování zdržela.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová

Článek

Schůzi vyvolaly opoziční TOP 09 a ODS kvůli pochybnostem o postupu Krnáčové v kauze Škodův palác. Koalice ODS, Trojkoalice a ČSSD Krnáčovou podpořila, pro návrh šéfa klubu TOP 09 Václava Novotného jednat o odvolání Krnáčové se nevyslovili ani komunisté.

„Ten, který mě zná, ví velice dobře, že bych nikdy opravdu nejednala protizákonně, anebo nějak tak, abych poškodila zájmy Prahy, nebo jiného organismu, ve kterém pracuji,“ řekla primátorka.  Zároveň poprosila o korektní jednání „bez jakýchkoli šovinistických invektiv, které v tomto zastupitelstvu velice často slýcháme“.

Pro návrh Novotného zařadit na program schůze odvolání primátorky hlasovalo 27 zastupitelů, 14 se zdrželo a 14 bylo proti. Ke schválení však bylo potřeba 33 hlasů.

Krnáčové se v rozpravě z jejího klubu zastal jen Patrik Nacher (za ANO). Krnáčová pak novinářům řekla, že v její prospěch hovoří závěrečné hlasování. „Byli jsme pevně domluveni v koalici,“ uvedla primátorka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Primátorka Adriana Krnáčová a zastupitel TOP 09 Václav Novotný na mimořádném zastupitelstvu hlavního města Prahy.

Novotný připomněl, že se Krnáčová v prosinci, krátce po zvolení, sešla se zástupkyní firmy Copa Retail, která městu za zhruba 200 miliónů korun ročně Škodův palác od roku 2006 pronajímá. „Měla s ní uzavřenou dohodu a nechala si doporučit právní kancelář protistranou. Jedná s ní o tom, co všechno bude protistranou hrazeno, a to všechno zamlčí svým kolegům v radě, když přijde na hlasování, “ řekl o Krnáčové Novotný. TOP 09 kvůli podezření na čtyři trestné činy podala trestní oznámení na primátorku, která svým jednáním nehájila zájmy města.

Radní podle Novotného ani nedostali o postupu primátorky informace a byli tak uvedeni v omyl, když vybrali doporučenou advokátní kancelář. Usnesení pak zrušili.

Exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že se Krnáčová měla k situaci postavit. „V každé jiné demokratické zemi by primátor odstoupil,“ uvedl Svoboda.

Sobotka: Krnáčová udělala chybu, ale není alternativa

Za hrubou chybu označil jednání Krnáčové i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle něhož však není v metropoli jiná alternativa než nynější koalice.

„Myslím, že paní Krnáčová udělala hrubou chybu, nicméně sociální demokracie v Praze nevidí jinou alternativu než pokračování stávající koalice, to znamená spolupráci sociální demokracie, ANO a trojkoalice na pražském magistrátě. Cokoli jiného by přineslo chaos, cokoli jiného by přineslo zpomalení řešení těch vážných problémů, které Praha teď musí zvládnout,” uvedl Sobotka.

„Všichni víme, že je potřeba zprovoznit část vnitřního okruhu, to znamená tunel Blanka, je potřeba zlepšit hospodaření Prahy, která má velké dluhy z minulosti, je potřeba zajistit transparentní fungování dopravního podniku. Pokud by se rozpadla koalice, tohle všechno by bylo ohroženo. Takže byť paní Krnáčová udělala vážnou chybu, sociální demokracie podpoří pokračování stávající koalice na magistrátě,“ dodal premiér, který je na návštěvě ve Slovinsku.

Naučte se český význam slova, doporučil exprimátor

Proti postupu Krnáčové se ohradili komunisté, oznámili zároveň, že návrh jednat o odvolání nepodpoří. Marta Semelová (KSČM) se divila, že Krnáčovou kritizují ti, kteří kauzu Škodův palác způsobili. Jednání se pak změnilo ve výměnu invektiv mezi ODS a KSČM.

Povšiml si toho koaliční zastupitel Ondřej Mirovský (Trojkoalice). „Zaráží mě různé ideové výlevy ODS proti KSČM, straně, s níž jste dříve v různých městských částech vládli. Prosím, podívejte se do své vlastní historie,“ vzkázal ODS.

Svoboda se do Krnáčové navážel kvůli její poznámce o šovinistických řečech zastupitelů. Podle něho takové narážky v zastupitelstvu nikdy nezazněly a Krnáčová patrně nezná český význam výrazu. „Naučte se, co to slovo znamená!“ žádal exprimátor.

Neprošlo ani zveřejňování schůzek s lobbisty

Krnáčová se naopak podivila, že pravicová opozice nepředložila žádný projekt, na kterém by se dalo spolupracovat. „Jedinou opoziční stranou, se kterou nadále spolupracuji, jsou piráti. Jedině oni mají zájem, abychom společnými silami posunuli Prahu někam dál,“ uvedla primátorka.

Šéf pirátů Jakub Michálek navrhl, aby zastupitelstvo vyzvalo Krnáčovou, ať zveřejňuje kontakty s lobbisty, jak slíbila před volbami v ČT. „Pokud by se tak skutečně dělo, tak tady nesedíme,“ uvedl Michálek. Podle něho je naprosto normální, že se „politici scházejí s protistranou, akorát to musí být pod kontrolou veřejnosti“. Ani jeho návrhy nebyly schváleny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám