Hlavní obsah

Opozděte se. Podpoříte tak Národní den beze spěchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

To, že je dnešní doba uspěchaná, není žádným tajemstvím. Proto by lidé měli ve středu 3. dubna v rámci iniciativy Národní den beze spěchu zpomalit, opozdit se, jednoduše zbytečně nespěchat, a to hlavně za volantem. Na pražském orloji se i proto v 10:00 zastaví na několik minut apoštolové.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Pražský orloj. Ilustrační foto

Článek

Za osvětovou iniciativou stojí Česká asociace pojišťoven, která si středeční akcí klade za cíl, aby si lidé uvědomili, že „ne všechno je naléhavá situace, kvůli které stojí za to riskovat životy nepřiměřenou rychlostí“, že nemusí za volantem tolik spěchat a mohou obvyklé aktivity o pár minut odložit.

Iniciativa poukazuje na množství dopravních nehod, které jsou často způsobeny nepřiměřenou rychlostí. K akci se připojují desítky institucí a firem, symbolicky se na několik minut zastaví také pohyb apoštolů na pražském orloji na Staroměstském náměstí.

Smrtka odbije 138krát

„Každou celou hodinu se na orloji odehrává procesí apoštolů, tedy postav dvanácti apoštolů objevujících se v okénku. Tento mechanismus bude symbolicky pozastaven a smrtka odbije 138krát za každý život ztracený loni při rychlé jízdě. Nutno dodat, že orlojník bude muset mechanismus ovládat ručně,“ přiblížil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman s tím, že jinak bude celý zbylý mechanismus orloje fungovat.

„Nenaplní se tak legenda, která praví, že když se celý orloj zastaví sám od sebe, nastane katastrofa,“ dodal.

S nadsázkou řečeno, ve středu 3. dubna tak můžete, zvláště pokud se k iniciativě připojil váš zaměstnavatel, dorazit do práce s několikaminutovým zpožděním, méně vystresovaní a možná i bezpečněji, pokud při vědomí, že několikaminutové zpoždění nic nezmění, sundáte nohu z plynu.

Atakovali 200 km/hod. Tři muži za volanty silných vozů odevzdali o Velikonocích řidičák na D1

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám