Hlavní obsah

Opavské parky jsou plné lidí. Strážníci řeší jedno oznámení za druhým

Krásné počasí táhne lidi ven i ve čtvrtek. V Opavě odpoledne do městských parků zavítaly davy lidí a strážníci si stěžují, že pomalu přestávají stíhat řešit veškerá oznámení „všímavých občanů“. Oznámení se týkají zejména shlukování na veřejnosti, nenošení roušek anebo třeba užívání dětských hřišť odrostlejší mládeží.

Městské sady v Opavě zaplnily davy lidí Video: Aleš Honus

 
Článek

„Za svoji kariéru jsem něco takového nezažil. Řešíme jeden telefonát za druhým a strážníci už pomalu nemají čas na preventivní činnost, protože jsou stále na výjezdech,“ řekl ředitel opavské městské policie Jiří Klein.

Podle něj se sice nedá říct, že by výrazně narostl počet oznámení přestupků jako takových, ale změnila se jejich struktura. „Zatímco dříve jsme měli za den třeba 50 oznámení na nesprávné parkování a 20 oznámení jiného typu, teď se o obrátilo a výrazně v těchto dnech převažují stížnosti na porušování vládních opatření. Přitom dopravní přestupek vyřešíte za několik minut, ale šetření kolem porušení opatření zabere třeba i půl hodiny,“ dodal Klein.

OBRAZEM: Teplo vylákalo v Praze ven davy lidí

Domácí

Vážnější incidenty strážníci prý zatím neregistrují, lidé si obvykle dají říct, a pokud třeba nemají nasazený respirátor, na výzvu strážníka si ho většinou nasadí. Frustrace veřejnosti z vládních opatření je ale patrná na každém kroku.

„Už to trvá skutečně dlouho. Lidé by opatření podle mne určitě přijali lépe, kdyby jim dávala smysl, ale jestliže musí mít na prázdné ulici nasazenu roušku, myslí si o tom svoje,“ dodal Klein.

Mraky lidí na pražské náplavce. K opatřením jsou už apatičtí, přiznali strážníci

Domácí

V Městských sadech v Opavě bylo i ve čtvrtek odpoledne patrné, že lidé se snaží využít krásných jarních dnů dosyta. Navíc řada škol v poslední pracovní den před Velikonocemi zrušila online vyučování, takže na dětských hřištích byla doslova hlava na hlavě. Před stánkem se zmrzlinou v městských sadech se vytvořila dlouhá fronta.

„Nemůžeme být pořád zavření doma. Vždyť co je zdravějšího než procházka na čerstvém vzduchu. Jezdit na hory je zakázáno, protože policie lidi nepustí přes hranice okresu, není tedy divu, že jsou parky ve městech přeplněné,“ řekl mladá žena, která v Opavě vyrazila na procházku se dvěma dětmi.

Jestli se lidi utrhnou ze řetězu, máme veliký průser, řekl Blatný

Domácí

Podobné obrázky jako v Opavě jsou v posledních dnech vidět i v dalších městech. nahrává tomu i počasí, které by se však mělo v následujících dnech pokazit. O víkendu teploty citelně spadnou - nejvyšší teploty se vyšplhají jen na 10 stupňů - a ve vyšších polohách by mohlo i nasněžit.

Reklama

Výběr článků

Načítám