Hlavní obsah

Opavská nemocnice má nový supermoderní pavilón

– Opava
Právo, Pavel Karban

Jednu z největších investic v nemocnicích moravskoslezského kraje za posledních pár let dokončila Slezská nemocnice v Opavě. Za 290 miliónů korun postavila zcela nový pavilón N interních oborů. Na financování stavby i vybavení pavilónu se podílela evropská dotace, kraj i nemocnice.

Foto: Pavel Karban, Právo

De facto na zelené louce postavila Slezská nemocnice v Opavě pavilón interních oborů.

Článek

Pavilón N je v místech, kde kdysi stávaly buňky městské policie a je propojen s pavilónem L, kde je v současné době interna umístěna.

Foto: Pavel Karban, Právo

De facto na zelené louce postavila Slezská nemocnice v Opavě pavilon interních oborů.

„Pacienti pocítí největší změnu hlavně v tom obrovském komfortu, který jim to nabízí. Komfort vnitřního prostředí, protože i to prostředí samo o sobě uzdravuje. Když máte pacienta, který je ve starém domě, tak je to prostě syndrom starého baráku a ten pacient se tam léčí hůř než normálně. Tady to jsou vzdušné prostory, nové, moderní a pacienti to jistě ocení,“ věří ředitel Slezské nemocnice Ladislav Václavec.

Stavba interního pavilónu trvala dva roky a tři měsíce, stavbaři ho dokončili v předstihu několika měsíců.

Foto: Pavel Karban, Právo

Staniční sestra multioborové JIP Vladimíra Kavanová ukazuje, co všechno nabízí moderní pokoje nového pavilonu N interních oborů.

V přízemí nového pavilónu najdou pacienti centrální registr a příjmové ambulance s observačními lůžky, a kardiologickou, interní a gastroenterologickou ambulanci.

V prvním patře je umístěna centrální multioborová JIP, následují tři patra interních lůžek, jedno patro je vyčleněno plicnímu oddělení a v nejvyšším šestém patře je technické zázemí pavilónu.

Pacienti se přestěhují do konce léta

Pavilón disponuje 114 lůžky na dvou či třílůžkových klimatizovaných pokojích, dalších 13 lůžek má centrální multioborová JIP. Pacienti se do nového přestěhují do konce srpna.

Podle ředitele Václavce potřebovala Slezská nemocnice nový pavilón interních oborů jako sůl.

Foto: Pavel Karban, Právo

Staniční sestra multioborové JIP Vladimíra Kavanová ukazuje, co všechno nabízí moderní pokoje nového pavilonu N interních oborů.

„Nemocnice byla v minulých letech velmi zanedbaná, ve smyslu investic. Je to pavilónový systém starých budov, které jsou ještě památkově chráněné, a tomu odpovídá, že do ní (nemocnice) nikdo neinvestoval. V současné době máme pavilón chirurgických oborů, který pracuje velmi dobře, teď budeme mít pavilón interních oborů, a pokud se nám k tomu podaří zrekonstruovat pavilón L, aby tady byly opravdu všechny interní obory, včetně neurologie, tak si myslím, že to bude jedna z těch modernějších nemocnic,“ doufá Adamec.

Pavilón L, kde nyní interna sídlí, využije nemocnice na půl roku pro pacienty LDN z Města Albrechtic, která se bude rekonstruovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám