Hlavní obsah

ON-LINE: Střety neonacistů s anarchisty v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu došlo v centru Prahy ke střetům mezi anarchisty a neonacisty na výročí židovského pogromu Křišťálové noci v Německu. Neonacisté i přes zákaz svého pochodu Židovským Městem pražským magistrátem oznámili, že ho hodlají uskutečnit. V tom jim chtěli zabránit anarchisté.

Článek

19:12 - Neonacisté se na Vyšehradě rozešli a odjeli domů. Podle mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška by tím konflikt měl skončit, protože anarchisté se už nemají s kým střetnout.

19:11 - Policisté nakonec na Jungmanově náměstí zadrželi 30 anarchistů, vozy je odvezly na služebny. Dalších deset levicových aktivistů bylo zatčeno v Panské ulici, měli u sebe tyče, policie je zřejmě propustí.

18:49 - Policisté na Jungmanově náměstí zadrželi asi 20 anarchistů. Zatkla je elitní policejní jendotka, která odpoledne zasahovala na Českomoravské proti neonacistům.

18:40 - Policie rozehnala dělobuchy asi stovku anarchistů na Jungmannově náměstí. Neonacisté se mezitím přemístili z Palackého náměstí na Vyšehrad.

18:25 - Policie neuzavřela okolí Karlova náměstí pro dopravu. Desítky těžkooděnců se tak pohybují mezi jezdícími auty. Tramvaje stojí.

18:12 - Policisté na poslední chvíli zatlačili anarchisty do Lazarské ulice a zabránili jim tam pokračovat na Palackého náměstí. Proti zhruba dvěma stovkám anarchistů zasahuje asi 50 těžkooděnců.

18:05 - Policie zatarasila obě strany Národní třídy, aby anarchisté nemohli projít. Ti vtrhli do Teska na Národní třídě. Nyní se srocují a chystají se jít na Palackého náměstí přes Karlovo náměstí. Na Palackého náměstí je asi 150 neonacistů

17:52 - Pražský primátor Pavel Bém řekl, že v ulicích Prahy se odpoledne pohybovalo asi 1000 anarchistů a 300 až 400 neonacistů. Policie údajně situaci zvládá.

17:50 - Dvě stě anarchistů se vydalo ze Široké ulice směrem na Ovocný trh. Chtějí dojít na Palackého náměstí a tam se střetnout s neonacisty.

17:24 - Na rohu ulic Elišky Krásnohorské a Široké napadly desítky anarchistů policii.  Útočili na policejní auto, v němž seděli dva zadržovaní neonacisté. Ti jsou zraněni. Policie použila slzný plyn.

17:08 - Policisté rozpustili zátarasy u právnické fakulty a anarchisté se začali rozcházet. Odjíždějí i policejní auta.

17:02 - Podle slov starosty pro Prahu 1 Petra Hejmy pro Českou televizi policie monitoruje všechny skupiny neonacistů. Pohybují se na okrajích Prahy a policisté budou až do noci zabraňovat tomu, aby se skupiny dostaly k sobě.

16:49 - Extrémisté mířící do centra z Vysočan se podle informací mluvčího pražské policie Ladislava Bernáška rozešli.

16:28 - Policisté nechali skupinu neonacistů utéct přes řeku a stáhli se zpět k Intercontinentalu. Na místo se přesunula i vodní děla.

Bitka u pražské právnické fakulty. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

16:20 - V Praze u Čechova mostu blokuje policie anarchisty a snaží se jim zabránit ve střetu s neonacisty, kteří přicházejí směrem od Vltavy.

16:15 - Jeden v neonacistů střílel u hotelu Intercontinental plynovou pistolí do davu, jednoho člověka lehce zranil. Vrhla se na něj skupina anarchistů a do krve ho zbila. Muž byl ošetřen.

15:50 - V pražských Vysočanech zadržela policie dalších 30 extremistů a zabavila jim podomácku vyrobené výbušniny, plynové pistole a tyče. Extrémisté se snaží dostat do centra města.

15:07 - Nejméně pět dalších neonacistů zadržela policie v Praze na Florenci.

14:46 - Náměstí Republiky v Praze zažilo po druhé hodině první rvačku mezi anarchisty a skinheady. Zasáhli proti nim policejní těžkooděnci.

Zatýkání na náměstí Republiky. Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

14:15 - U Staronové synagogy v Praze se sešlo několik set lidí na první z akcí, které naplánovalo několik židovských společenství. Byli mezi nimi například ministr vnitra Ivan Langer, pražský primátor Pavel Bém nebo ministr životního prostředí Martin Bursík

14:06 - Policie zadržela v pražských Vysočanech šest pravicových extrémistů. Byli převezeni na místní policejní oddělení, uvedl mluvčí pražské policie Jan Bernášek. Podle ministerstva vnitra se ve Vysočanech sešlo 100 neonacistů.

13:35 - Policie střeží ulice na Josefově. Lidé, kteří míří do Židovského Města, kontroluje. Břehová ulice, kde se mají sejít Mladí národní demokraté, je uzavřena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám