Hlavní obsah

ON-LINE CHAT: hladovkář proti radaru Jan Tamáš

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proti případné výstavbě radaru USA v Česku se dá protestovat různými způsoby. Mluvčí iniciativy Ne základnám Jan Tamáš držel spolu se svým kolegou Janem Bednářem po tři týdny hladovku. Oba začali jíst znovu o pondělní půlnoci. Na to, jak hladovka probíhala a co se mu podařilo prosadit se Jana Tamáše jste se mohli ptát v úterý 3. června od 12:30 hodin na on-line chatu Novinek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Bednář a Jan Tamáš

Článek

Tamáš a Bednář přestali jíst v úterý 13. května. Povolili si pití vody, džusů, kávy a čaje, které mohli sladit. Nápoje jim denně přinášeli příznivci.

Původně požadovali, aby buď politici ukončili jednání o radaru s USA, vypsali k jeho výstavbě referendum, anebo zahájili o základně diskusi s veřejností. Ani jedna podmínka splněna nebyla.

Spolu s Bednářem ukončení protestu vysvětlili tlakem okolí, které se obávalo o jejich zdraví, i spuštěním veřejné diskuse. "Vyslali jsme signál a ten se k nám vrátil. O problému se začalo mluvit,“ řekl v pondělí Tamáš.

Nyní budou na protest proti radaru hladovět umělci, bývalí disidenti, sportovci, vědci, představitelé akademické sféry i politici, každý vždy jeden nebo dva dny. Jako první se do protestu zapojil aktivista Petr Uhl, v úterý ho vystřídala herečka Anna Geislerová. Řetězové hladovky se zúčastní mimo jiné také senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková anebo poslankyně Olga Zubová (SZ).

Vláda předminulý týden projednala a oficiálně schválila hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech. K ratifikaci parlamentu ji předloží až společně s druhou, zatím neuzavřenou dohodou o podmínkách pobytu amerických vojáků (SOFA).

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli radaru už zhubli o osm kilogramů

Jednatřicetiletému Janu Tamášovi se třesou ruce. Drží v nich hrnek s čajem. Tiše říká, že mu není dobře. Už týden drží s 29letým Janem Bednářem hladovku...

Výběr článků

Načítám