Hlavní obsah

Aktivisté ukončí hladovku o půlnoci, štafetu přeberou Uhl a Geislerová

Právo, lh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Protiradaroví aktivisté Jan Tamáš a Jan Bednář ukončí v pondělí o půlnoci hladovku. Do protestu se dál zapojí známé osobnosti. Na Tamáše a Bednáře od půlnoci naváže jednodenní hladovkou aktivista Petr Uhl, štafetu po něm převezme herečka Anna Geislerová.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jan Tamáš a Jan Bednář na tiskové konferenci, kde oznámili ukončení hladovky.

Článek

Podle Jana Tamáše jsou připraveni hladovět další umělci, bývalí disidenti, sportovci, vědci, představitelé akademické sféry i politici. Jako první se do protestu zapojí Petr Uhl. „Cítím se poctěn, že z několika desítek zájemců vybrali organizátoři právě mě,“ řekl Uhl na tiskové konferenci.

:. Jan Tamáš s aktivistou Petrem Uhlem, který bude jednodenní hladovkou bojovat proti radaru.foto: Právo/Lukáš Táborský

Dodal, že považuje za naprosto nepřijatelné, že vláda odmítá jakoukoli diskusi o radaru. Ten je podle něj jen „vzkazem Rusům, že už nejsou v Česku páni“. Bývalý disident a člen Charty 77 převezme od Tamáše a Bednáře protestní půst v pondělí o půlnoci. V úterý ho vystřídá Geislerová.

V řetězové hladovce budou posléze následovat i politici, mimo jiné senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková anebo poslankyně Olga Zubová (SZ). Zájem zapojit se do akce již vyjádřily desítky zájemců, například herečka Lenka Vlasáková, sociolog Jan Keller, novinář Jakub Patočka a další. Každý z hladovkářů bude pobývat také v centru odpůrců proti radaru v pražské Bělehradské ulici.

Aktivisté: šlo nám o zdraví

Tamáš s Bednářem ukončení protestu vysvětlili tlakem okolí, které se obávalo o jejich zdraví, i spuštěním veřejné diskuse.

„Nebyla sice splněná ani jedna z námi původně daných tří podmínek, ale nastala třetí. Vyslali jsme ale signál a ten se k nám vrátil. O problému se začalo mluvit. Navíc, naše hladovka nekončí, převezmou ji osobnosti veřejného života,“ řekl Tamáš.

Hladovkáři si původně vymiňovali splnění alespoň jedné ze tří podmínek - aby politici ukončili jednání o radaru s USA, vypsali o něm referendum anebo zahájili o sporné věci diskusi s veřejností.

První bude jablko

Tamáš a Bednář také upřesnili, co a jak budou v příštích dnech jíst. „V úterý to bude jablko, možná ještě paprika,“ uvedl Tamáš. Dodal, že vysílený organismus si bude muset na stravu postupně přivykat. „Pečlivě jsme to nastudovali z knih, které nám nosili naši sympatizanti,“ uzavřel.

Příští týden má Tamáše přijmout také místopředsedkyně Evropského parlamentu (EP) Luisa Morgantini.

Klaus: Nepřijdu!

Tamáš žádal o schůzku i prezidenta Václava Klause. Chtěl od něj informaci, zda v USA skutečně vyzval viceprezidenta Cheneyho, aby záležitost s radarem "postrčil“.

„Hladovky jsou vhodné pro totalitní režimy," reagoval na dotaz Práva, zda protestující navštíví, Václav Klaus. Dodal, že se s nimi nesetká. Na adresu politiků ČSSD, kteří hodlají v hladovce pokračovat, řekl, že některým politikům by hladovky prospěly.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Tamáš a Bednář zahájili protestní akci v úterý 13. května. Povolili si pití vody, džusů, kávy a čaje, které mohli sladit. Mohou sladit. Nápoje jim denně přinášeli příznivci.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli radaru už zhubli o osm kilogramů

Jednatřicetiletému Janu Tamášovi se třesou ruce. Drží v nich hrnek s čajem. Tiše říká, že mu není dobře. Už týden drží s 29letým Janem Bednářem hladovku...

Výběr článků

Načítám