Hlavní obsah

Omluvte se za video se Železným, vyzval primátor Svoboda šéfa strážníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) tvrdí, že městská policie (MPP) neměla oprávnění ke zveřejnění videozáznamu s přestupkem moderátora Jakuba Železného. Řediteli městské policie doporučil, aby se Železnému omluvil a přijal opatření k nápravě.

Video: Městská policie hl. m. Prahy

 
Článek

„Situaci hodnotím jako pochybení konkrétního člověka, nikoliv MPP jako celku. Zásah strážníků byl profesionálně správný, pochybením je zpracování a forma zveřejnění videozáznamu,“ uvedl ve čtvrtek primátor na Twitteru.

Městská policie podle něj „nebyla oprávněna zveřejnit videozáznam při řešení přestupku“, což primátor sdělil i šéfovi strážníků Eduardu Šusterovi.

„Panu řediteli jsem tlumočil názor, že by kromě systémové nápravy tuto situaci vyřešila i omluva,“ dodal.

Podle primátora případné zveřejnění záznamu musí provázet legitimní účel, což není tento případ, ač se to snažila městská policie hájit.

Video se Železným je nadčasové a výchovné, tvrdí strážníci. Zmínku o veřejně známé osobě nevysvětlili

Krimi

Městská policie minulý týden na Facebooku zveřejnila video z konce loňského roku. Muži strážníci na záznamu rozostřili obličej a zkreslili mu hlas, na nahrávce ale naznačují, že jde o známou osobu.

Řidič na videu řeší s městskými a pak i státními policisty své parkování na Václavském náměstí. Chybu uznal, s pokutou 1000 korun souhlasil, jako „arogantní“ ale kritizoval chování strážníků.

„Snaha vyřešit banální dopravní přestupek upozorněním a výzvou k odjezdu se rozvinula ve čtyřicetiminutový proces, který vedle strážníků zaměstnal zcela zbytečně i policisty,“ napsala městská policie k videu, které označila za konverzační etudu s nadčasovým a výchovným přesahem.

Železný se za své chování omluvil, videem se zabývá i Úřad na ochranu osobních údajů.

Po záběrech s Železným si na videa strážníků posvítí Úřad pro ochranu osobních údajů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám