Hlavní obsah

Olympionici před poslanci tvrdili, že se při letu do Tokia manipulovalo se zasedacím pořádkem

Sportovci, kteří byli v olympijském speciálu při cestě na hry v Tokiu v úterý před sněmovním podvýborem pro sport tvrdili, že se v letadle manipulovalo se zasedacím pořádkem. Řekla to předsedkyně podvýboru Věra Procházková (ANO).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser

Článek

„Byl tam velký rozdíl v tom, co říkali sportovci a co říkali představitelé olympijského výboru. Sportovci říkali, že se manipulovalo se zasedacím pořádkem. Podle toho, co říkali, a bylo jich dost, těch lidí, co v tom letadle seděli a kteří to tvrdili, to tak bylo,” řekla Procházková.

Podle předsedy Národní sportovní agentury Filipa Neussera se sportovci v tvrzení postavili proti Českému olympijskému výboru (ČOV). Záměrem výboru mělo být uchránit před karanténou sportovce, kteří seděli blízko nakaženého lékaře Vlastimila Voráčka. Proto byli nahlášeni jiní lidé, než v blízkosti Voráčka seděli. Markéta Nausch Sluková dříve uvedla, že plážoví volejbalisté a volejbalistky seděli ob řadu.

Na palubě speciálu do Tokia bylo nenaočkovaných víc. Nechtěli riskovat těsně před hrami

Domácí

Předseda ČOV Jiří Kejval dříve uvedl, že Japonci do karantény poslali jen ty, co seděli bezprostředně u Voráčka, nikoliv ty, co seděli ob řadu. Připustil také, že se v letu nedodržovala hygienická opatření zcela striktně, což bylo dáno například tím, že při dlouhém letu se pasažéři občerstvovali.

V úterý byli na jednání sněmovního podvýboru pro sport mimo jiné trenér Simon Nausch či beachvolejbalistka Barbora Hermannová.

„Dnes v Poslanecké sněmovně olympionici potvrdili, že se v Tokiu se zasedacím pořádkem podvádělo a že jsem mluvil pravdu. Neočekávám od pana Kejvala omluvu. Chtěl bych, aby se konečně omluvil těm sportovcům," uvedl po jednání poslanců Neusser.

Kauza covidového letadla do Tokia: Nikdo chybu neudělal, žádný viník není

Domácí

Zástupci japonské strany po Voráčkově pozitivním testu po příletu jednali se styčným důstojníkem pro covid (CLO) Janem Exnerem.

„My to vnímáme jako slovo proti slovu. Podle toho, jak byli někteří posláni do izolace, tak tam pravděpodobně nebyl soulad v těch informacích," poznamenala poslankyně hnutí ANO.

TK Českého olympijského výboru k problematickému letu na olympiáduVideo: Novinky

ČOV tvrdí, že po příletu postupoval podle pokynu japonských úřadů. Ty poslaly do karantény cestující, kteří seděli nejblíže Voráčkovi a pak další osoby, které byly s lékařem v kontaktu při devítihodinovém čekání na letišti. Kejval ani v úterý s Neusserovým pohledem na věc nesouhlasil.

„To jsem byl asi na jiném jednání. Řekli, že je možné, že něco takového bylo a že je podezřelé, že mezi osmi určenými nebyl jediný sportovec,” citoval ho server Seznam Zprávy. Kejval v problematickém letu nebyl.

Kritizovaný lékař Voráček: Nejsem zdroj nákazy, očkovat se nenechám

Domácí

Výkonný výbor ČOV se v pondělí mimo jiné ohradil proti „zavádějícím a nepodloženým tvrzením o údajném podvodu při odevzdání blízkých kontaktů”. Konstatoval, že žádná pravidla při prevenci proti covidu neporušil. S dotčenými sportovci ČOV jedná a hledá cesty, jak je podpořit.

Sněmovní podvýbor považuje vyšetření této události ze strany ČOV za nedostatečné. „My jsme jim (ČOV – pozn. red.) doporučili, aby znovu tu kauzu prošetřili. Podle nás, co jsme tam slyšeli, ty informace nebyly správné. Hlavní je, aby si z toho vzali ponaučení na zimní olympijské hry,” uvedla jeho předsedkyně.

Celkem mělo pozitivní test šest členů české výpravy včetně čtyř sportovců. Šlo o plážové volejbalisty Ondřeje Perušiče a Markétu Nausch Slukovou, stolního tenistu Pavla Širučka a cyklistu Michala Schlegela. Perušič po boku Davida Schweinera se zpožděním naskočil do turnaje, pro ostatní hry skončily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám