Hlavní obsah

Okamura si udělal v Ostravě vlastní protivládní protest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I v Ostravě protestovali ve středu odpoledne lidé proti vládě. Na rozdíl od Prahy a dalších měst, kde se demonstrovalo za „Česko na 1. místě“, měl však tento protest jiného organizátora – svolala ho SPD. Na Masarykově náměstí se sešla zhruba tisícovka lidí. „Demisi, demisi,“ provolával několikrát skandující dav.

Demonstrace proti vládě v OstravěVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Demonstraci zahájila z reproduktorů píseň Jaromíra Nohavici Ostravo a státní hymna. Poté se na pódiu vystřídala řada řečníků včetně spisovatelky Lenky Procházkové či Jiřího Janečka z hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES.

Největší aplaus sklidil předseda SPD Tomio Okamura, který vystoupil jako první. „Vyzýváme vládu Petra Fialy, aby zastavila zdražování. Nechceme válku a chceme mír,“ řekl Okamura.

Účastníci demonstrace podle něj přišli podpořit požadavek, aby vláda hájila zájmy občanů Česka, netolerovala okrádání rodin, pracujících lidí, seniorů, českých firem a aby nešlapala po jejich právech a svobodách.

Desetitisíce lidí v Praze opět demonstrovaly za „Česko na 1. místě“. Hymnu zpíval Ortel

Domácí

Řešilo se také téma války na Ukrajině a přístup k Rusku, které okupuje část sousední země.

Okamura už tradičně horoval za to, aby se Česko do války – v níž Ukrajina vzdoruje agresorovi od února z velké části jen díky podpoře ze zahraničí – nezapojovalo.

V podobném duchu se nesla i hesla, která si přinesli demonstranti. Požadovala „Mír světu, pryč s NATO“, nebo hlásala, že hrozbou pro Česko není Rusko, ale vláda, Evropská unie, NATO nebo „čeští politici od roku 1989“.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Demonstrace proti vládě v Ostravě

Reklama

Výběr článků

Načítám