Hlavní obsah

Oblohu nad Vltavou rozzářila dronová show

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Oblohu v centru hlavního města ozářila v úterý večer dronová show. Akci nad Vltavou propagující nový český film sledoval kromě veřejnosti i pražský magistrát. Moderní, udržitelná a bezpečná podívaná pro Pražany a návštěvníky metropole by totiž podle úředníků mohla být v budoucnu alternativou k tradičním ohňostrojům.

Dronová show v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„V současnosti je na magistrátu shoda na tom, že ohňostroje se užívat nemají, že je třeba je nahradit. Rozumíme tomu, že lidé chtějí nějakou atraktivní zábavu, a tu dronová show rozhodně nabízí,“ potvrdila záměr města zastupitelka a členka výboru pro životní prostředí Eva Tylová (Piráti).

Praha chtěla při spolupořádání úterní podívané nabrat potřebné zkušenosti a informace o podobných akcích s drony. „Uvidíme, jak to bude dnes probíhat, doufáme, že dobře a že je budeme využívat místo ohňostrojů v dalších letech,“ dodala Tylová. Konkrétnější termín však ještě nezazněl.

„Dronová show by mohla být cestou, jak ohňostroj nahradit bez působení zbytečného utrpení zvířatům a stresu seniorům či dětem,“ potvrdil záměr města i radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský (Piráti).

Foto: Novinky

Dronovou show sledovala řada diváků i magistrát.

Už v roce 2020 zakázala Praha používání pyrotechniky na Silvestra a na Nový rok v centru města, v parcích a v blízkosti nemocnic, útulků pro zvířata nebo veterinárních stanic.

„Ohňostroje mají řadu negativních důsledků, například se při nich uvolňuje řada nebezpečných látek, které zůstávají v ovzduší, a pak se dostávají do vody a do půdy, jsou to například toxické kovy,“ doplnila Tylová.

Hluk z pyrotechniky přináší podle odborníků stres a diskomfort domácím mazlíčkům, ale také mnohým volně žijícím druhům zvířat ve městě.

„Ty pak každoročně končí v pražské záchranné stanici, kde je tamní pracovníci léčí a bojují o jejich životy. O desítkách psů, které pyrotechnika poleká a ztratí se jejich majitelům, ani nemluvě,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), který má zároveň ve své gesci oblast péče o zvířata.

Foto: Novinky

Dronová podívaná by mohla nahradit tradiční ohňostroje.

Rád by proto volně prodejnou zábavní pyrotechniku výrazně omezil či úplně zakázal. I on vidí v profesionálních dronových představeních možnou novou cestu.

Klasický ohňostroj pořádala Praha naposledy v roce 2019, videomapping ho nahradil 1. ledna 2020. Zároveň se tehdy spolek Ohňostroj pro Prahu rozhodl jeden uspořádat „natruc“. V dalších letech se kvůli pandemii covidu-19 žádné oficiální oslavy nekonaly.

První lednový den 2024 nabídlo město zvýhodněné vstupy do různých organizací, které spravuje. Za symbolickou jednu korunu mohli Pražané navštívit pražskou zoo, botanickou zahradu či sedm věží ve správě Prague City Tourismu.

FOTO: Dronová show nad Prahou k filmu Gump - jsme dvojka

Domácí

Padesátimetrové postavy

Netypickou dronovou podívanou nad řekou si v centru hlavního města nenechaly v úterní podvečer ujít stovky zájemců, postávaly na náplavkách na obou březích Vltavy i na přilehlých mostech.

Show se uskutečnila před čtvrteční premiérou filmu Gump – Jsme dvojka, který je pokračováním snímku o psovi, který hledal svůj domov. Na nebi se během zhruba patnácti minut objevily padesátimetrové barevné symboly, například srdce, i zvířecí postavy ze zmiňovaného filmu.

Gump - jsme dvojka představuje trailer

Film

Akci doprovázela hudba Ondřeje Brzobohatého, který stojí za hudební částí filmu. Živě zazpívala několik písní zpěvačka Olga Lounová z lodi na řece.

Ve filmu, který natočil režisér F. A. Brabec podle scénáře Filipa Rožka, uvidí diváci staré známé i nové tváře, příběh bude veselejší a větší prostor dostala láska a vztah mezi člověkem a zvířetem.

Kromě herců Richarda Krajča, Bolka Polívky, Vici Kerekes, Josefa Vojtka, Nely Boudové nebo Martiny Pártlové se ve snímku objeví nově Štěpán Kozub.

Foto: Kryštof

Richard Krajčo v titulní písni Život je krásný k filmu Gump – Jsme dvojka

Anketa

Uvítali byste v Praze dronovou show místo ohňostroje?
Ano, drony jsou lepší
59 %
Ne, klasický ohňostroj nic nenahradí
29,7 %
Cokoliv, hlavně ať je zábava
0,9 %
Je mi to úplně jedno
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 222 čtenářů.

Spisovatel Filip Rožek: Gump dvojka? Nejsou v ní množírny ani řetězy. Je veselejší

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám