Hlavní obsah

Oheň v Chropyni ještě vzdoruje, lidi trápí kouř a zápach

– Chropyně
Právo, Jiří Růžička

Velmi těžko snesitelný zápach v oblaku kouře sužuje obyvatele hustě obydleného sídliště v Chropyni na Kroměřížsku, kde hasiči již čtvrtý den dohašují mohutný požár tamní továrny na recyklaci plastů.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Obyvatele Chropyně na Kroměřížsku trápí kouř a zápach z areálu továrny, kde hasiči již čtvrtý den likvidují obrovský požár.

Článek

„Nad ránem se změnil směr větru, teď to všechno letí přímo na nás. Musela to dýchat spousta dětí, které šly ráno do školy,“ zavolal do redakce Práva jeden z obyvatel sídliště v Chropyni.

„Je pravda, že došlo ke změně směru větru. Dým předtím mířil jen do tří ulic, z nichž byli lidé od pátku do neděle evakuováni. Znovu zasedá krizový štáb města, na kterém se bude rozhodovat jaký zvolit další postup v likvidaci požáru. Vítr stále unáší kouř z požářiště směrem k sídlišti a je cítit jeho zápach. Hasiči chemici pokračují v měření koncentrací nebezpečných látek v ovzduší a informace předávají na krizový štáb i veliteli zásahu,“ potvrdil informaci mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Cisterny a výšková technika nadále chrlí velké množství vody a pěny do poslední zóny hašení, kde je stále několik skrytých a hořících ohnisek malého rozsahu. „Tato místa je nutné soustavně hasit a zabránit případnému dalšímu rozhoření na zničený plastový materiál.

Z požářiště stále stoupá oblak kouře, který může být pro občany města nepříjemný. Značnou část kouře tvoří také vodní páry z hasební vody,“ řekl Mitáček.

K velkému ulehčení hasičů, samosprávy a obyvatel města došlo v neděli, kdy se hasičům za pomoci těžké techniky podařilo prorazit k největšímu ohnisku požáru a začít poslední fázi úplné likvidace ohně a jeho následků.

Požár v Chropyni označují hasiči za nejsložitější událost ve Zlínském kraji za mnoho let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám