Hlavní obsah

Odvolat čínského ambasadora? Sci-fi, říkají diplomaté

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad odvolat čínského velvyslance v Praze, jak požaduje ODS, je podle diplomatů z říše fantazie. Podle odborníků situace došla příliš daleko, aby Čang Ťien-mina Peking stáhl sám, takže jediné řešení by bylo ambasadora vyhostit. A něco takového Česko udělalo zatím jen jednou.

Foto: Petr Horník, Právo

Velvyslanec Čínské lidové republiky Čang Ťien-min

Článek

„Nemůžete žádat odvolání velvyslance. Máte jedinou variantu, prohlásit jej za persona non grata a vyhostit jej. To se dělá v případech, že se dopustí závažného trestného činu nebo koná proti zájmům přijímací země, třeba když provádí špionáž či pašuje drogy,“ sdělil Právu vysoký diplomat s tím, že k tomu došlo u afrického ambasadora.

Podle něj by po takovém kroku udělali totéž i Číňané. A navíc by došlo k přerušení vztahů na úrovni ambasadorů na šest až sedm let.

Právě s návrhem výměny čínského emisara chce na středeční schůzku ústavních činitelů k zahraniční politice přijít šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), o odvolání mluvil i předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Také premiér a lídr ANO Andrej Babiš se nechal slyšet, že by výměnu podpořil kvůli dřívějším sporům s Čang Ťien-minem.

Ignoruje nás. Poslanci se zlobí na čínského velvyslance

Domácí

Podle jiného diplomata přijímací země dokáže dosáhnout výměny velvyslance, ale taková jednání se vedou diskrétně. „Druhé straně se vysvětlí, že její ambasador ztratil důvěru, je izolovaný a nemá informace, a tak si svého emisara vysílající země raději stáhne sama,“ vysvětlil s tím, že v minulosti Česko několikrát vyhostilo diplomaty, ale vždy to proběhlo bez mediálního humbuku.

„To v tomto případě nepřipadá vůbec v úvahu. Možná kdyby šlo o rozvojovou zemi, tak by to šlo ustát, ale Čína je velmoc. Pokud existovala reálná možnost výměny, pak ji Vystrčil se Stanjurou svými veřejnými prohlášeními definitivně zazdili,“ dodal.

Petříček: Můžeme jedině vyhostit

Slova vysokých diplomatů potvrdil Právu i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který se schůzky také zúčastní. Podle svých slov odmítá vnější zasahování do rozhodovacích procesů, nicméně také upozornil, že Praha má možnost jedině Čang Ťien-mina vyhostit.

Potrestáme vás i české firmy. Čína prostřednictvím Hradu nepokrytě vyhrožovala Kuberovi

Domácí

„To se využívá skutečně ve výjimečných situacích. Tím se velvyslance nezastávám, jen je třeba si uvědomit, že se jedná o velmi mimořádný krok a vyvolal by reciproční reakci,“ sdělil Právu.

Debaty kolem čínského velvyslance a chování Pekingu rozvířila cesta šéfa Senátu na Tchaj-wan, kterou plánoval zesnulý Jaroslav Kubera (ODS) a o níž přemýšlí i Vystrčil.

Olej do ohně pak přilil dopis z čínské ambasády, který byl doručen na Hrad a který druhého nejvyššího ústavního činitele od cesty zrazoval a nevybíravě upozorňoval na případná odvetná opatření. Dopis se našel v Kuberově pozůstalosti, na reakci Hradu se chce prezidenta Miloše Zemana ptát právě Vystrčil.

Nejvyšší ústavní činitelé, tedy prezident, premiér i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO), se proti cestě na Tchaj-wan opakovaně vyslovili s tím, že by Čína návštěvu druhého nejvyššího ústavního činitele ČR považovala za diplomatické faux pas a zpochybnění politiky jedné Číny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám