Hlavní obsah

Odtahovka v Praze podraží, řidiči zaplatí přes dva tisíce

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha hodlá do budoucna zdražit odtahy vozidel. Zatímco nyní se za odtah platí 1300 korun, nově to má být 1900 korun. Zdraží navíc i poplatek za parkování odtažených vozů. Majitel tak nově bude muset zaplatit za odtažené vozidlo přes 2000 korun. Návrh v úterý schválila rada města, nyní půjde do připomínkového řízení a k dalšímu projednávání by ho rada mohla dostat v lednu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh připravil radní pro legislativu Lukáš Manhart (TOP 09), který si stěžuje na příliš nízkou cenu, jež byla upravena před 11 lety, a neodpovídá proto současným cenám. "Chceme celý systém optimalizovat tak, aby odpovídal dnešním cenám. Není nadále možné, aby slušní Pražané dopláceli na službu těm, kteří nerespektují dopravní značení v ulicích," řekl Manhart.

Podle něj Praha v současnosti odtahy dotuje, na každé odtažené vozidlo doplácí asi 600 korun. Vyšší ceny by měly náklady pokrýt. "Ceny nejen že absolutně neodpovídají aktuální situaci, ale objem odtahovaných vozů navíc v posledních letech významně klesá," postěžoval si. Ročně je v Praze odtaženo na 40 tisíc aut.

Maximální cenu odtahu navrhl Manhart navýšit o třetinu. Za odtažení vozu by se tak místo současných 1300 platilo o 600 korun více. Pokud majitel vozidla zastihne odtahovou službu ještě před odvezením vozidla, zaplatí místo 850 korun 1250 korun.

Změny mají nastat také v ceně parkovného pro zajištěné vozy. Původně stál jeden den na odtahovém parkovišti 150 korun, a to pouze za první den. Každý následující den pak byl za 200 korun. Nový návrh počítá s tím, že pokud si majitel přijde pro svůj vůz v prvních třech dnech po odtažení, zaplatí za každý den 250 korun. Od čtvrtého dne se částka zvýší na 400 korun, a to po dobu půl roku. Od sedmého měsíce by poplatek klesnul na 50 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám