Hlavní obsah

ODS zruší svou buňku na Novojičínsku kvůli koalici s komunisty

Právo, Pavel Karban
Nový Jičín

O licence pravděpodobně přijde místní sdružení ODS v Bartošovicích na Novojičínsku. Může za to povolební uspořádání vedení obce, v jejímž čele je starostka z řad KSČM a kandidát ODS je místostarostou. V obecní radě sedí tři komunisté a dva zástupci občanských demokratů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr ODS Petr Nečas

Článek

„Ke spolupráci evidentně došlo, proto jsme odnětí licence doporučili,“ potvrdil předseda oblastního sdružení ODS na Novojičínsku Josef Jalůvka. Podle vedení ODS v okrese totiž místní sdružení porušilo čtyři roky staré usnesení kongresu ODS, které zakazuje jakoukoliv spolupráci s komunisty na komunální úrovni.

Obdobnou spolupráci přijali i v další obci na Novojičínsku, Lichnově. Tam je ale situace podle Jalůvky odlišná.

„Předseda místního sdružení nám vysvětlil, že současný stav není trvalý a že pracují na tom, aby to změnili,“ řekl Jalůvka a dodal, že oblastní sdružení dalo lichnovské ODS ultimátum. „Do 31. ledna mají ukončit spolupráci s KSČM. Pokud nedojde ke změně, bude následovat stejný scénář jako v Bartošovicích.“

Komunisté mohli vládnout sami

V Bartošovicích vyhráli ve volbách komunisté, kteří drží 8 z 15 míst v zastupitelstvu. Čtyři mandáty má ODS a tři volební uskupení Zelená pro Bartošovice. Starostkou je Kateřina Křenková (KSČM), místostarostou Radoslav Řezníček (ODS). Ani jeden z bartošovických zastupitelů zvolených za ODS ale není členem strany.

Volebním vítězem v Lichnově se stala KDU-ČSL. V 15členném zastupitelstvu získala sedm míst. Druhá s pěti mandáty skončila ODS a třetí je KSČM. Ta získala tři místa. Z 15 kandidátů ODS v Lichnově byli jen tři členové strany a jen jeden je zastupitelem.

V Lichnově se lidé bouřili

Starostou se s posvěcením zastupitelů za ODS stal předlistopadový předseda MNV Jan Kahánek (KSČM) a místostarostou Aleš Mičulka, který kandidoval za ODS jako bezpartijní. Proti spojení ODS s komunisty kolovala Lichnovem i petice. Její iniciátoři požadovali nejen odstoupení starosty Kahánka, který prý není schopen funkci starosty zodpovědně zastávat, ale i rezignaci pětice současných zastupitelů za ODS.

O odnětí licence místnímu sdružení musí hlasovat výkonná rada ODS. „Vzhledem k tomu, že se jedná o spolupráci s komunisty, je velmi pravděpodobné, že výkonná rada licenci místnímu sdružení v Bartošovicích odejme,“ řekl krajský šéf ODS Zbyněk Stanjura.

Reklama

Výběr článků

Načítám