Hlavní obsah

ODS: Paroubkovo chování ztěžuje vytvoření velké koalice

Novinky, ora
PRAHA

Co se před volbami zdálo jako nemožné, se může po patovém výsledku voleb stát realitou. Německý příklad, kde vládne velká koalice CDU/CSU a SPD, by mohl inspirovat špičky občanských a sociálních demokratů k vytvoření společného kabinetu. Špičky vítězné ODS však daly najevo, že je velmi pobouřilo sobotní vyjádření premiéra a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, jenž zpochybnil výsledky voleb. Nad velkou koalicí tak visí velký otazník.

Článek

"V tuto chvíli neuvažujeme o jednání o vzniku velké koalice, hlavním důvodem je Paroubkovo sobotní prohlášení," sdělil Novinkám europoslanec ODS a odborník občanských demokratů na zahraniční politiku Jan Zahradil. Podle něj premiér "překročil všechny meze chování". [celá zpráva]

Zahradil uvedl, že z vedení ODS se zřejmě nikdo osobně nezúčastní plánované demonstrace za okamžité odstoupení premiéra Paroubka na Václavském náměstí v neděli v poledne. Důvodem je účast špiček ODS v televizních debatách. Zahradil však řekl, že "čím dříve odstoupí premiér, tím lépe", podobné "výrony vzteku" by prý už neměly od šéfa demokratické strany zaznít.

Nečas odsoudil Paroubkovo prohlášení

Poněkud smířlivěji vystupovali v debatě na Radiožurnálu místopředsedové ODS a ČSSD Petr Nečas a Zdeněk Škromach. Nečas Škromachovi pogratuloval k těsnému vítězství soc. dem. ve Zlínském kraji s tím, že je rád, že celkové výsledky jsou opačné. Škromach Nečasovo gesto ocenil s tím, že "je to fér".

Nečas ale zdůraznil, že výroky premiéra "mu připomínají spíše rok 1976, možná dokonce 1956". Nečas odděloval výrok Paroubka od mínění soc. dem. Když ale Škromach zopakoval, že ČSSD má podezření z porušení volebního zákona, místopředseda ODS řekl, že je to varovný signál. 

Škromach nevyloučil možnou dohodu ČSSD s ODS o změně volebního systému na většinový. Podle něj by taková změna rozdělila jasně karty v dolní parlamentní komoře, nyní je rozložení sil pravice-levice vyrovnané. Při současném rozložení silm by ale měl nový volební zákon problémy v Senátu, kde má silné zastoupení KDU-ČSL, stejně jako představitelé malých pravicových politických stran.

Velká koalice by měla ve Sněmovně pohodlnou většinu. ODS disponuje 81 hlasy, ČSSD má 74 mandátů.

Politolog: Velká koalice by více prospěla ČSSD

Politolog Pavel Šaradín z olomoucké Univerzity Palackého se domnívá, že by více na velké koalici vydělala sociální demokracie. "Voliči soc. dem. jsou méně ideologicky vyhranění než sympatizanti ODS, většinou by tedy nebrali vytvoření velké koalice jako zradu," řekl Šaradín.

Podle něj nelze vyloučit ani vytvoření duhové koalice všech demokratických stran s výjimkou KSČM. "Taková vláda by ale pravděpodobně měla omezenou dobu trvání, daly by se očekávat předčasné volby," dodal politolog.

Reklama

Související články

DOKUMENT: Nově zvolení poslanci

Seznam nově zvolených členů Poslanecké sněmovny podle volebních krajů (v rámci kraje jsou strany řazeny dle celkového volebního výsledku, v rámci strany...

Výběr článků

Načítám