Hlavní obsah

ODS jde do voleb s devítkou, ČSSD s desítkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Politické strany a hnutí, jež hodlají po červnových volbách usednout ve Sněmovně, již znají volební čísla, která jim přidělila Státní volební komise. Dva nejžhavější kandidáti na celkové vítězství dostali za sebou jdoucí čísla. Občanští demokraté budou kandidovat s devítkou, ČSSD s desítkou.

Článek

Z dalších stran, které mají podle průzkumů šanci překročit pětiprocentní hranici, dostali lidovci číslo 24, komunisté 20. Strana zelených se do poslaneckých lavic pokusí proniknout pod číslem 18.

Podle místopředsedy ODS Ivana Langera znamená devítka pro ODS devatero řemesel a "desítka je bída," doplnil v reakci na číslo ČSSD. "S velkou nadsázkou se dá říci, že sociální demokraté jsou poloviční komunisté," hrál si dál s čísly Langer.

Pokud by se pořadí ve volbách určovalo podle volebních čísel, jedničkou české politické scény by se stala Strana zdravého rozumu hudebníka Petra Hanniga.

Obávanou třináctku si vylosovalo uskupení Helax - Ostrava se baví, které si nedělá velké ambice na průnik do sněmovních lavic. Volební číslo sedm získala Česká pravice, jejíž průvodním znakem je ostrý antikomunismus.

Nynější parlamentní US-DEU si vylosovala číslo 12.

Pod jakými čísly budou stran kandidovat
číslostrana
1Strana zdravého rozumu
2České hnutí za národní jednotu
3Balbínova poetická strana
4Liberální reformní strana
5Právo a Spravedlnost
6Nezávislí
7Česká pravice
8Koruna Česká
9ODS
10ČSSD
11SNK Evropští demokraté
12US-DEU
13Helax - Ostrava se baví
14Pravý Blok
154 VIZE
16Česká strana národně socialistická
17Moravané
18Strana zelených
19Humanistická strana
20KSČM
21Koalice pro Českou republiku
22Národní strana
23Folklor i Společnost
24KDU-ČSL
25Nezávislí demokraté
26Strana Rovnost Šancí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám