Hlavní obsah

ODS chce změny ve Sněmovně, novela jednacího řádu má zabránit paskvilům

– Praha
Novinky, jas

Předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová ve čtvrtek představila vizi změn jednacího řádu dolní komory. Připravovaná novela zákona počítá s prodloužením lhůty mezi 2. a 3. čtením i s ustanovením tzv. garančního výboru, který bude shromažďovat veškeré pozměňovací návrhy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

Prodloužení lhůty mezi 2. a 3. čtením by mělo podle Němcové zabránit nekoncepčním a nedomyšleným pozměňovacím návrhům. Lhůta na projednání ve 2. a 3. čtení je dnes 72 hodin, přičemž může být zkrácena na 48 hodin. Němcové by se zamlouvala "maximalistická varianta" prodloužit tuto lhůtu na 30 dní, což by umožnilo posoudit dopad navrhovaných změn.

„Jako poslankyně dobře vím, že je někdy obtížné v rychlosti posoudit dopady pozměňovacích návrhů. V praxi to může vést k tomu, že Sněmovna odhlasuje nekvalitní návrhy s nečekanými důsledky," přiznala předsedkyně komory.

Jan Vidím (ODS) doplnil, že garanční výbor by měl nahradit zaběhnutou praxi, kdy návrh zákona projednává současně několik výborů.  "V budoucnosti bude zákon přikázán pouze garančnímu výboru, který bude shromažďovat všechny pozměňovací návrhy, včetně poslaneckých. O nich pak na půdě výboru proběhne podrobná debata za účasti zástupce předkladatele, případně dalších odborníků,“ doplnil poslanec.

Pozměňovací návrhy by nemohli dávat jednotlivci

Ve Sněmovně nyní leží i návrh na elektronickou distribuci všech dokumentů, který by ušetřil papír i finance.

Změnu jednacího řádu Sněmovny mají strany vládní koalice v programovém prohlášení. To počítá mimo jiné i s tím, že umožní předkládání pozměňovacích návrhů ve druhém čtení pouze výboru, skupině poslanců nebo poslanci poté, kdy byl návrh projednán v příslušném výboru. To by však mohlo narazit, protože by tím došlo k omezení práv poslanců.

O změnách jednacího řádu bude dále jednat speciální podvýbor. Na plénum by se novela mohla dostat v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám