Hlavní obsah

ODS chce, aby učitelé nemuseli mít vysokoškolské vzdělání

Právo, Marek Přibil
PRAHA

Novelu zákona o pedagogických pracovnících, která by umožnila, aby učitelé na základních školách nemuseli mít striktně vysokoškolské vzdělání, chtějí prosadit poslanci ODS Walter Bartoš a Petr Pleva. Středoškoláci sice mohou učit na základních školách i dnes, ale pokud nezačnou studovat, museli by je podle platného zákona k 1. lednu 2008 opustit.

Článek

"Nám se zdá toto ustanovení zákona příliš tvrdé a je i proti dětem," tvrdí Pleva s tím, že žáci základních škol by tak mohli přijít o kvalitní učitele. "Ano, v odůvodněných případech proto chceme umožnit, aby měl ředitel pravomoc zaměstnat i učitele, který nemá vysokoškolské vzdělání," potvrdil Právu Bartoš.

Návrh poslanci ve Sněmovně předloží během 14 dnů a novelu chtějí prosadit ještě letos, a to tak, aby nabyla účinnosti před koncem roku. Předkladatelé počítají s podporou poslanců ODS, koaličních stran a podle Bartoše předpokládají rovněž kladný postoj poslanců ČSSD.

Návrat do Rakouska-Uherska

Jiří Havel, stínový ministr školství za ČSSD, jehož Právo oslovilo, se ale k celé věci staví velmi negativně. "Představa, že vše bude záležet na řediteli, může nakonec způsobit, že i klíčové předměty budou učit běžně lidé bez vysokoškolského vzdělání, a to je cesta zpět do Rakouska-Uherska," uvedl Havel.

Podle něj "velký průšvih však je, že se tím zvýší tlak na kantory, zejména pokud jde o finance. Ředitelé jim totiž mohou začít vyhrožovat, že je nahradí středoškoláky."

Degradace školství

Také ředitel pražské základní školy v pražské Školní ulici Michal Pavlo návrh považuje za degradaci českého školství.

"Je to, jako kdyby kvalifikovaného lékaře mohla nahradit zdravotní sestra. Středoškolák sice může učit kvalitně, ale je to cesta na velmi dlouhou dobu. Jednak se musí intenzivně sebevzdělávat, ale především musí být odborně veden velmi zkušeným pedagogem. Těch je ale na základních školách opravdu nedostatek. Mnoho učitelů odchází za lepšími platovými podmínkami. Tím, že umožníme učit středoškolákům, však tento problém nevyřešíme, naopak v budoucnu se nám to vrátí."

Děkan se zlobí: hazardujeme s lidmi

Obdobný názor zastává i děkan Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Josef Trna, který se rozčiluje: "Návrh je podle mě naprostý nesmysl odporující světovému trendu. Pokud chce někdo výchovu a vzdělání pro své děti, potřebuje snad maturanta? Navíc učitelé základních škol se musí naučit pracovat s handicapovanými či hyperaktivními dětmi. To snad zvládne maturant? Pokud budeme takto hazardovat s lidmi, je to cesta do pekel."

Na základních školách v současné době učí zhruba kolem 50 000 učitelů, z nichž téměř pětina nemá potřebnou kvalifikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám