Hlavní obsah

ODS by volilo jen 13,5 procenta lidí, odhalil nový průzkum

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nový volební model Centra pro výzkum veřejného mínění potvrdil vedoucí postavení ČSSD. Ve volbách do Sněmovny by v březnu dostala 40 procent hlasů. ODS by s 13,5 procenta skončila čtvrtá za TOP 09 a KSČM.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výkonná rada ODS na tiskové konferenci v Praze

Článek

Do Sněmovny by se podle CVVM v březnu dostalo pět stran. Kromě jmenovaných by pětiprocentní hranici o půl procentního bodu překonali také zemanovci. Naopak jeden procentní bod schází na dosažení hranice nutné pro vstup do Sněmovny lidovcům.

Volební model k březnu 2013 podle CVVM (v procentech)
ČSSD40
TOP 0916
KSČM15,5
ODS13,5
SPOZ5,5
KDU-ČSL4

Aktuální model potvrzuje současný trend, kdy občanští demokraté ztrácí přízeň voličů. Oproti únoru si sice polepšili o 1,5 procentního bodu, ještě v prosinci - před prezidentskými volbami - by je však volilo 17 procent lidí.

Favoritem na pravici je nyní TOP 09 s aktuálními 16 procenty. TOP 09 si oproti minulému měření pohoršila o jeden procentní bod. Oproti prosinci si však polepšila téměř dvojnásobně, tehdy by jí dalo hlas jen 8,5 procenta voličů.

Výsledky podobného šetření zveřejnila v úterý agentura STEM. Podle ní by ODS získala jen 8,6 procenta hlasů, zatímco ČSSD 25,6 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám