Hlavní obsah

ODS: Babiš se vysmívá obětem komunismu, měl by rezignovat

Právo, ada,rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

ODS v pátek ústy svého místopředsedy Martina Kupky opět zaútočila na místopředsedu vlády a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Na základě nových skutečností, které prý mají dosvědčovat jeho spolupráci s StB, by měl Babiš odstoupit z funkce. A pokud tak neučiní, měl by ho premiér Bohuslav Sobotka odvolat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Dokumenty zveřejněné serverem Euro.cz jsou podle Kupky závažné. „Je nemyslitelné, aby v demokratické vládě seděl někdo, kdo kvůli své minulosti nemůže získat lustrační osvědčení. Stejně tak alarmující je, že ve vládě sedí člověk, který vysoce pravděpodobně lže o své minulosti,“ uvedl místopředseda ODS.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Místopředseda ODS Martin Kupka na stranickém kongresu v Olomouci

Podle něj Babišova slova o tom, že jako pracovník zahraničního obchodu byl 'obětí' komunistického režimu, jsou výsměchem všem, kteří byli v letech 1948-1989 perzekvováni komunistickým režimem.

Sobotka: K odvolání není důvod

Babiše i Sobotku ale nechává výzva ODS k rezignaci v klidu. Babiš reakci Právu řekl, že dokumenty nejsou nic nového.

„Svědek nařčení ve čtvrtek u soudu vyvrátil, všechno je to hloupost. Lidi z ODS a TOP 09, jejichž jediným programem je antibabiš, mají zájem na tom, aby procesem živili občany až do eurovoleb,“ uvedl.

Na dotaz, co říká Kupkovým slovům, ministr financí dodal: „K ODS, která zničila tuto zemi, se nebudu vyjadřovat.“

Premiér nevidí důvod, proč by měl Babiše odvolávat. Podle něj nemá smysl reagovat na jakékoli skutečnosti, které se objevují v průběhu soudního řízení.

„To, co může být zajímavé, bude otázka rozhodnutí slovenského soudu, ale nemyslím si, že by to mělo ovlivnit fungování vlády,“ řekl premiér Právu a dodal: „Pokud jde o pana Babiše, záleží pouze na něm, jakým způsobem situaci vyhodnotí. Pro mě je předsedou koaliční strany, se kterou jsme uzavřeli koaliční smlouvu a pokud bude dodržována, nevidím žádný důvod k tomu, aby se odehrávaly jakékoli personální změny.“

Už ve čtvrtek při uvádění ministrů do jejich úřadů Sobotka naznačil, že Babišova kauza by měla nějak zahýbat s vládou. „Nemyslím si, že jakékoliv rozhodnutí slovenského soudu ve věci pana Babiše může vládu vykolejit,“ poznamenal. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám