Hlavní obsah

Je to mediální, politický proces, ohradil se u soudu kvůli StB Babiš

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Andrej Babiš ve čtvrtek dorazil k soudu v Bratislavě, kde se snaží prokázat, že nebyl agentem StB. Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) předložil další svazky, v nichž je zmiňován agent Bureš, což mělo být krycí jméno čerstvého českého ministra financí Babiše. Soud byl odpoledne odročen na 14. dubna.

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš přichází k souduVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Babiš tvrdí, že je v archivních svazcích vedený jako agent neoprávněně a podal kvůli tomu už dřív žalobu na ÚPN.

Zástupci ÚPN v úvodu soudního přelíčení uvedli, že pokračovali v dohledávání Babišova osobního svazku. V dokumentu týkajícím se tehdejšího Babišova zaměstnavatele, podniku Petrimex, našli další zmínku o Burešovi. Tento dokument na místě předložili soudu a žalující straně.

Právní zástupce šéfa hnutí ANO vzápětí přečetl u soudu písemné prohlášení svědka Andreje Kuľhy. Uvedl v něm, že byl operativním pracovníkem StB a v roce 1987 převzal svazek Bureš.

„Svazek byl chaotický a bylo zřejmé, že byl účelově vedený. Dělalo se to tak, aby se prokázala činnost. Spis vykazoval známky nevědomé spolupráce,“ uvedl Kuľha ve svém písemném prohlášení. Údajné získání Bureše pro spolupráci s StB považuje Kuľha za vysoce neprofesionální, protože setkání se mělo odehrát v restauraci.

Foto: Jan Koller, ČTK

Andrej Babiš prochází bezpečnostní kontrolou při příchodu ke krajskému soudu v Bratislavě, který řeší jeho žalobu proti slovenskému Ústavu paměti národa.

Následně svědek obžaloby Andrej Kuľha vypovídal osobně před soudem.

„Zhodnotil jsem, že spolupráce byla nevědomá. Proto jsem spis uložil do archívu,“ uvedl. „Vycházel jsem přitom i z dalších svazků, při nichž šlo o nevědomou spolupráci,“ dodal. Pokud chtěl řídící pracovník StB udělat z někoho agenta, tak to podle Kuľhových slov udělal bez toho, že by to dotyčná osoba věděla.

Další svědkem obžaloby byl bezpečnostní analytik Milan Žitný, který zpochybnil vědomou spolupráci Babiše s StB.

„Asi měsíc před českými parlamentními volbami mi zavolal pan Babiš a požádal mě o názor na svůj svazek. Věděl, že jsem byl v komisi pro lustrační zákon a asi 20 let se věnuji problematice Státní bezpečnosti. Svůj svazek mi poslal elektronicky. Po jeho prostudování, jsem dospěl k závěru, že svazek byl sice řádně vytvořený, ale podle mého názoru nesvědčí o spolupráci a připadá mi, jako uměle vytvořený,“ uvedl Žitný.

Babiš: Proces o ničem

Andrej Babiš před soudem obvinil některá média, že z procesu dělají politický proces. „Mají to jako zadání,“ reagoval Babiš.

Nikdy jsem nic nepodepsal, nic jsem neudělal
Andrej Babiš

„Je to proces o ničem. Je jasné, že vedli na mě svazek bez toho, že bych o tom věděl. Jako pracovníci zahraničního obchodu jsme měli povinnost psát záznamy z pohovorů s cizími partnery, zápisy ze služebních cest a to všechno se dávalo na zvláštní útvar. Estébáci si ulehčovali práci a chodili tam dopisovat různé věci. Je to od začátku zmanipulované. Nikdy jsem nic nepodepsal, nic jsem neudělal, vydírali mě a jsem na nějakém seznamu. To je vše. Z toho se dneska dělá jakýsi politický proces. Z nějaké blbosti z před třiceti let,“ uvedl Babiš při odchodu ze soudního sálu.

Foto: Jan Koller, ČTK

Andrej Babiš v jednací síni Krajského soudu Bratislava I

Na fakt, že ÚPN našel jméno Bureš v dalších dvou svazcích, Babiš řekl, že v tom čase už byl v Maroku. „Někdo si vymyslel nějakého Bureše a něco tam dopisoval. Slyšeli jste, jak se to dělalo. Já jsem to také slyšel poprvé. Já nevím, jak pracovala StB, teď se to dozvídám. Domnívám se, že v naší společnosti máme důležitější věci k řešení než tento proces,“ dodal.

Babiš se pozastavil nad tím, že slovenský ÚPN podle něj začal konat, když byly v České republice vypsané předčasné parlamentní volby. „Šéf ÚPN začal být najednou strašně aktivní. Celá ta parta, která jde po mně z Lidových novin – Kaiser, Zlámalová, Balšínek – ve spolupráci se zkorumpovaným deníkem Sme, z toho dělají aféru,“ řekl.

Obchody se Sýrií

Babiš tvrdí, že na StB byl předvolaný, aby vysvětlil, proč nenakupuje syrské fosfáty.

„Na to jsem udělal tři analýzy a tím to skončilo. Nic jiného nebylo. Máme na to důkazy a máme na to analýzy,“ dodal.

Šéf hnutí ANO říká, že to vycházelo z toho, že Československo dodávalo tanky do Sýrie, ta ale neměla čím zaplatit.

„Půl roku mě estébáci terorizovali, abych dovezl ty fosfáty. A ještě mi vyhrožovali. Tak jsem je dovezl do Přerova a ti dělníci, co vykládali vagóny, krváceli z uší a museli mít plynové masky,“ uvedl.

Vědomě jsem nespolupracoval, hájí se

V archívních svazcích vede ÚPN Babiše jako agenta StB. Babiš se u bratislavského soudu domáhá uznání, že je ve svazcích coby agent veden neoprávněně.

Šéf ANO popírá, že by s StB vědomě spolupracoval. Připustil, že s ní jako pracovník zahraničního obchodu přišel do kontaktu, ale agentem nikdy nebyl.

Podle informací z osobního svazku se Babiš měl stát v roce 1980 důvěrníkem a v roce 1982 agentem StB pod krycím jménem Bureš.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO a kandidát na ministra financí Andrej Babiš

ÚPN našel v archívu ještě dva další svazky, podle nichž agent Bureš donášel StB a rovněž navštěvoval konspirační byt. Kompletní obsah spisů se nezachoval, protože spisy byly zčásti skartovány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám