Hlavní obsah

ODS a ČSSD kontrolovala firma zadluženého Babáka

Právo, dan, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auditorská společnost Bene Factum, ve které má poslanec VV Michal Babák údajně 15 procent akcií, v minulých letech kontrolovala účetnictví ČSSD i ODS.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec VV Michal babák

Článek

Server Euro.cz v úterý upozornil, že pod účetní uzávěrkou ČSSD z roku 2010 je podpis jednoho z majitelů Bene Factum Petra Šrámka a pod hospodařením ODS ze stejného roku je zase podpis druhého majitele Miloše Havránka, který prováděl audit za HZConsult, společnost přímo propojenou s Bene Factum.

Babák v tom nevidí nic špatného. „Jsem zavázán profesním tajemstvím stejně jako lékař či právník, a proto data o svých klientech nemohu využít pro další účely,“ hájí se Babák.

Jeho podíl ve firmě vyšel najevo, když poslanec vysvětloval šestimiliónový dar Věcem veřejným. Babák si podle svých slov na dar půjčil, protože věděl, že za 15procentní podíl v Bene Factum získá až 35 miliónů, z kterých dluh uhradí. Babák má ale i hypotéky za 12 miliónů.

Podle řady kritiků je zarážející, že akcie, které měly před dvěma lety hodnotu 300 tisíc, mají být zhodnoceny až stonásobně. Babák ale tvrdí, že si akcie nekupoval, ale získal opci za podíl na zakládání firmy. „Můj vklad nebyl 300 tisíc, nejde přepočítávat na nominální hodnotu. Můj vklad byl větší, protože jsem firmu zakládal, dal jsem jí know-how a svou klientelu. To, že není můj podíl uvedený v obchodním rejstříku, má svou logiku, protože já mám ten podíl na opci,“ řekl Právu Babák.

Akcie, které Babák získal, jsou anonymní. Přitom VV před volbami navrhovaly, aby byly akcie na majitele zrušeny. VV i Babák vstupem do vlády změnili názor. „Akcie na majitele by neměly mít firmy, které chtějí mít státní zakázky, ale dokážu si představit na svém případu, že z obchodní strategie je dobré, když není člověk za danou firmou vidět,“ uvedl Babák.

Šéfa VV Radka Johna nejasnosti kolem Babákova financování strany neznepokojují. „Pan Babák poslaneckému klubu ukázal prezentaci, která mi přijde jako normální vysvětlení. Kdyby mě měly přijít akcie za 35 miliónů, tak si taky půjčím,“ řekl Právu.

John také nevidí problém v tom, že firma, ve které má Babák podíl, dělala účetnictví pro ČSSD i ODS. „Vůbec nevím, jestli u toho fyzicky byl. Je daňový poradce, má firmy, které dělají nějakou práci. Ale nemyslím si, že by účtoval těmto dvěma stranám. A koneckonců ABL hlídá sídlo ODS, tak co?“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám