Hlavní obsah

Odpůrci těžby uhlí v ČR spojili své síly

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou alianci proti těžbě uhlí ve čtvrtek založilo sedm občanských sdružení z ČR. Cílem aliance je ochrana lidí, jejich domovů a životního prostoru před devastací působenou důlními společnostmi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Zakladateli aliance jsou sdružení Naše Beskydy, Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem, OPS, Orlovák, Kořeny, Frygato-Eko a Občané za životní jistoty.

„Chceme ukázat jasný odpor proti podpoře, kterou stát těžebním společnostem dlouhodobě poskytuje,“ řekl Marian Žárský z občanského sdružení Naše Beskydy v Trojanovicích na Novojičínsku, kde se zakladatelé aliance setkali. Mezi další úkoly nově vytvořené aliance patří také prosazování dlouhodobě udržitelného rozvoje regionů postižených těžbou. „Nepřipustíme další rozšiřování těžby uhlí,“ dodal Žárský.

Nové těžbě chtějí aktivně bránit

Zástupci občanských sdružení chtějí společně prosazovat legislativní a politickou práci na komunální a celostátní úrovni a medializaci jednotlivých regionálních kauz, vzájemnou solidaritu mezi členy aliance, výměnu zkušeností a zajistit jistoty pro rozvoj regionů. „První kroky budou hlavně na legislativní úrovni, protože potřebujeme připomínkovat Surovinovou politiku ČR a připravovanou Energetickou koncepci státu. To bylo to hlavní, co nás přimělo se sdružit,“ osvětlil Žárský s tím, že pokud bude legislativní možnost, vstoupí aliance do všech správních řízení, ve kterých půjde o těžbu uhlí na území ČR.

S aliancí už navázaly spolupráci ekologické organizace Arnika a Greenpeace. „Předpokládám, že se možná v budoucnu členy aliance staneme, ale ten náš vnitřní proces rozhodování a schvalování je poměrně byrokratický, takže v tuto chvíli jsme pouze sympatizanty,“ sdělil za Greenpeace vedoucí její klimatické a energetické kampaně Jan Rovenský.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám