Hlavní obsah

Odpoledne vzhlédněte k nebi, přes Slunce přejde Merkur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku bude od odpoledne do západu Slunce k vidění netradiční nebeský úkaz, přechod planety Merkur před Sluncem. Mimořádný přírodní jev vzniká tehdy, pokud se seřadí Země, Merkur a Slunce do jedné přímky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Stovky lidí pozorovaly částečné zatmění Slunce v plzeňské Techmanii.

Článek

Odborníci nicméně doporučují, aby byli lidé při pozorování opatrní a raději navštívili hvězdárny. Nechráněný pohled na Slunce s Merkurem totiž může vážně poškodit zrak.

Naposledy byl tento jev viditelný nad Českou republikou v roce 2003. Objevuje se většinou v květnu nebo listopadu. Zatímco listopadový nastane za tři roky, další květnový se má odehrát až v roce 2049.

Veřejné pozorování například chystá Hvězdárna Valašské Meziříčí, a to konkrétně přímý internetový přenos úkazu prostřednictvím slunečních dalekohledů přes speciální úzkopásmové filtry. Možnost pozorovat budou mít i Středočeši a Pražané.

Otevřena bude hvězdárna v Ondřejově, kterou spravuje Astronomický ústav, i hvězdárna Ďáblice a Štefánikova hvězdárna. Planetárium Praha připravuje promítání prostřednictvím dalekohledu na plátno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám