Hlavní obsah

Odložit restituce? Krize není na jedno období, argumentuje Duka

Novinky, val

Arcibiskup Dominik Duka reagoval v úterý na Žofínském fóru na obecně skloňovaný názor odložit církevní restituce vzhledem k neutěšené ekonomické situaci. Podle něho není odklad na místě už jen proto, že ekonomické problémy nejsou otázkou jednoho volebního období, nýbrž řady let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Arcibiskup Dominik Duka

Článek

„Hospodářská krize není na jedno volební období, ale problémy konzumní společnosti nás budou všechny pronásledovat nejméně dvě desetiletí, a je otázka, zda vůbec starý kontinent vyřeší tuto otázku,“ prohlásil v pondělí Duka. Zároveň poděkoval vládě Petra Nečase i předchozím kabinetům, že otázku církevních restitucí řešily.

Na Žofínském fóru se rovněž vyjádřil proti kritice směrem k poměru mezi počtem stoupenců církví a částkami, jimiž disponují. Rozpočet katolické církve je podle Duky srovnatelný s rozpočtem Národního divadla nebo prvoligového fotbalového klubu. „Neříkejme, že církve jsou paraziti, že zde žijí nad poměr,“ apeloval.

Duka zároveň vyzdvihl význam církví pro společnost. Upozornil, že jde o instituty nábožensko-kulturní, které patří k největším charitativním organizacím v zemi a působí také v oblasti školství.

Vláda premiéra Petra Nečase navrhla normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku. Naopak stát je přestane po přechodné době financovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám