Hlavní obsah

Odhalili jsme porušení ve třech čtvrtinách kontrolovaných firem, pochlubila se Maláčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úředníci zkontrolovali od konce června do konce července 167 zaměstnavatelů v rámci akce Férová práce. Dokončili 123 kontrol, z nichž u 77 procent zjistili porušení zákona. Zaměstnanci například dostali méně peněz či měli špatně zaevidovanou pracovní dobu. Ve středu to oznámila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Foto: Novinky

Briefing Jany Maláčové a Matěje Stropnického k výsledkům kontrolní akce Férová práce

Článek

„Kontroly byly zahájeny 21. června, ukončeny byly 23. července. Probíhaly v každém kraji i na území Prahy. Probíhaly v sektorech průmyslu, stavebnictví, zemědělské výroby, byly i ve skladech a logistické výrobě. Účastnilo se jich 299 úředníků,“ uvedla ministryně.

Ti zkontrolovali podle Maláčové 167 zaměstnavatelů, a to v rámci 123 kontrol. „Zkontrolováno bylo 30 hlavních zaměstnavatelů a 93 subdodavatelů a agentur,“ vysvětlila.

Hospodářská komora proti Maláčové: Zneužila inspektory pro volební kampaň

Ekonomika

„Našli jsme u 77 procent zkontrolovaných porušení zákona,“ zdůraznila. Nejčastěji zaměstnanci podle ní dostali méně peněz, než měli dostat. Přiznané jim nebyly také přesčasy či práce v noci a o víkendu. Část zaměstnanců nedostala také příplatky.

Zaměstnanci agentur také pracovali více, než bylo sjednáno. „Další zjištění se týkaly pracovního poměru a dohody. Devět nálezů se týkalo rovného zacházení,“ zhodnotila ministryně.

Pochybilo Juříčkovo Brano

Kandidát za ČSSD do Sněmovny a poradce ministryně Matěj Stropnický zmínil ve středu také několik konkrétních firem, u kterých úředníci porušení zjistili.

„První z nich je Brano a. s., která se zabývá výrobou autodílů. U ní došlo k systémovému porušování rozvrhování pracovní doby, porušování odpočinku během pracovní doby a nedodržování maximálního rozsahu přesčasů,“ řekl.

Maláčová a Stropnický pokračují s kritizovanými výjezdy na inspekce ve firmách

Domácí

Zaměstnavateli hrozí pak podle Stropnického pokuta až ve výši dvou milionů korun. Firmu Brano a. s. vlastní miliardář a poslanec za hnutí ANO Pavel Juříček.

Pochybila ale také například firma Arens Oberflächenfullservice. U ní shledali úředníci pochybení v nevedení evidence pracovní doby podle zákoníku práce. „Porušení se týkalo až 190 zaměstnanců. Šlo o systémovou chybu,“ vysvětlil.

Maláčová se účastnila další kontroly

Akce Férová práce vyvolala v minulosti poprask kvůli účasti ministryně a Stropnického na kontrolách, neboť spektakulární razie byla podle kritiků spíše předvolební kampaní vládní ČSSD, za niž oba politici v Praze kandidují. S tím souhlasí například i Hospodářská komora.

Oba kritiku v minulosti odmítli. „Prezidentem Hospodářské komory je pan (Vladimír) Dlouhý. To je opakující se kandidát na všechny funkce v zemi. O politických kampaních by neměl, myslím, mluvit,“ řekla Novinkám ve středu Maláčová.

ANO má peníze a média, my jsme museli pracovat, vysvětluje Maláčová

Domácí

Ta v minulosti po akci na Teplicku také uvedla, že se i přes kritiku bude kontrol dále účastnit.

„Účastnili jsme se i kontroly na Rokycansku. Byla to společnost Borgers, která je mezi těmi, která má mimořádně závažná porušení. Nedoběhla tam ale ještě lhůta na námitky, nechceme proto zveřejňovat, čeho se týkají,“ přiblížil Novinkám Stropnický.

Reklama

Výběr článků

Načítám