Hlavní obsah

Odcházející soudce ÚS Filip: Pavel se možná nechal zatlačit do kouta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku května začne velká obměna Ústavního soudu (ÚS), když po deseti letech funkčního období odejdou hned tři soudci. Vedle Milady Tomkové a Jaroslava Fenyka to bude i Jan Filip, který při té příležitosti připomenul způsob výběru nových soudců ze strany tří českých prezidentů. Ten současný, Petr Pavel, se podle Filipa možná nechal trochu zatlačit do kouta.

Foto: Právo

Soudce Jan Filip připravil například rozhodnutí týkající se změny volebního zákona před posledními sněmovními volbami.

Článek

Filip upozornil, že nominace nových ústavních soudců je podle Ústavy výlučným právem hlavy státu.

„Předchozí výběry byly jasné. Václav Havel slíbil všem odcházejícím soudcům z federálního soudu, že je znovu jmenuje, a udělal to,“ zamyslel se Filip.

„Miloš Zeman přicházel se zkušeností předsedy vlády s tím, že bylo potřeba připravit naše právo na přístup k Evropské unii, kdy jeho legislativní rada odvedla velkou práci. A jeho představa asi byla vybrat si soudce z té rady, což také asi u poloviny učinil,“ dodal.

Pavel navrhne na ústavního soudce profesora Jana Wintra

Domácí

Prezident Pavel k výběru nových ústavních soudců sestavil komisi a nechal si zaslat doporučení od nejrůznějších stavovských organizací či soudů.

Poté, co vyhlásil své první nominanty, se ale začaly ozývat i nespokojené hlasy, že na zaslaná doporučení nebyl brán dostatečný zřetel či že jména kandidátů k ÚS nebyla dost konzultována.

„Pan prezident se možná nechal trochu zatlačit do kouta. Jak to bude teď, se uvidí, nevíme, co všechno nás čeká,“ zhodnotil to Filip.

Filip se zastal i předsedy Pavla Rychetského, který v létě také ÚS opustí a jenž v posledních měsících častěji vyjadřoval bez obalu své názory na politiku.

„Prostě to patří k panu předsedovi Rychetskému, ale ne k předsedovi ÚS,“ zhodnotil to Filip šalamounsky a připomenul, že ÚS rozhoduje jako celek a rozhodně nefunguje tak, že předseda něco nařídí, a tak to také bude.

Změna na Hradě nepřišla, senátor udiven

Domácí

Jména nových možných ústavních soudců nechtěl Filip komentovat.

„Přijdou a budou postaveni před svůj úkol. Ale ÚS není jen těch 15 soudců, je tu velmi zkušený aparát. Nejlepší výběr by byl ten, aby sem přišli na půl roku, byli bez asistentů a ukázali, co umí,“ pousmál se Filip.

„Novým kolegům bych popřál zajímavé případy. ÚS může totiž přispět ke zklidnění ve společnosti, jeho úkolem je hledat obecně platná řešení, ne rozhodovat, jestli bude lépe dítěti s otcem nebo matkou v konkrétním případě. Proto je někdy lepší se nad tím ještě měsíc zamyslet než to rychle rozseknout,“ poradil Filip.

Sám byl například soudcem zpravodajem v rozhodnutí, po němž se před posledními parlamentními volbami musel pozměnit volební zákon, a některá kritika mířila právě na to, že rozhodnutí soudu se vleklo příliš dlouho.

Filip se s ÚS loučí s takřka prázdným stolem, zbyde po něm asi 14 případů, které nebylo možné dokončit.

„Nejkrásnější pocit jsem měl několik posledních týdnů, kdy jsme měli asi 70 spisů a každý týden něco ubylo, ale už nic nepřibývalo, to za těch deset let nezažijete. Konec jsme si užili,“ rozloučil se Filip.

Pavel navrhne na ústavní soudce Zemanovou a Baxu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám