Hlavní obsah

Odbory chystají další protesty proti zdravotnickým reformám

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Proti návrhu reformy zdravotnictví jak ji chystá ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) chystají odbory další akce a nevylučují ani případnou stávku. Právu a ČTK to ve středu řekla místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (vlevo) přebírá od senátorky Aleny Gajdůškové a viceprezidenta Svazu pacientů Josefa Mrázka podepsané petiční archy.

Článek

Právě tento svaz byl iniciátorem poslední stávky ve zdravotnictví, která byla 24. června a zapojilo se do ní asi 30 000 zdravotníků po celé zemi. „V žádném případě stávka, která proběhla 24. června nebyla poslední. Počítáme s dalšími akcemi na podzim, kdy Julínek má do vlády a Parlamentu předložit své reformní zákony,“ uvedla Žitníková.

„Podsouvalo se nám, že stávka byla zpolitizována a vede nás senátor Štěch z ČSSD. To je ale nesmysl. Například předseda našeho odborového svazu Jiří Schlanger nemá s politikou nic společného. Největší protesty ve zdravotnictví vedl on. A byl ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS) navržen do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde tuto funkci vykonává za vládní stranu. Z jeho strany to teda nejsou žádné proklamace nebo kecy, ale objektivní skutečnost,“ řekla Žitníková.

Reformní zákony, jejich první část, tedy zákon o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o záchranné službě, které jsou méně problémové by měly jít do vlády asi v září. Odbory ale jsou i proti návrhu zákona o záchranné službě. „Navrhované nové dojezdové časy záchranky z 15 na 20 minut mohou pro mnoho pacientů znamenat naprosto jasnou smrt,“ řekla Žitníková. Dodala, že také vybudování dalších 20 středisek záchranné služby bude stát stovky miliónů korun a nejsou na to peníze.

Petici podepsalo 78 000 lidí

Zástupci Svazu pacientů předali ve středu předsedovi Sněmovny Miloslavu Vlčkovi petici proti poplatkům a privatizaci ve zdravotnictví.

„Chceme, aby byla zastavena hrozba nevratných privatizací ve zdravotnictví,“ řekl při předávání Josef Mrázek, předseda petičního výboru Svazu pacientů. „Nepřinese zlepšení péče, ale naopak,“ dodala senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD). Vlček řekl, že nesouhlasí s poplatky ani s privatizací ve zdravotnictví. „Na zdraví se byznys dělat nedá,“ uvedl Vlček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám