Hlavní obsah

Odborářský boss vyvolal skandál výroky o homosexuálech

• Aktualizováno
Právo, jov

Odborářský předák Jaromír Dušek vyvolal skandál ostrými výroky o homosexuálech. Tvrdí, že ovládají České dráhy. Prohlásil dokonce, že se kvůli tomu bojí ohnout pro tužku na chodbě. Dušek se za slovní ataky dočkal ostré kritiky. Ministr dopravy Gustav Slamečka označil výroky za nacistickou rétoriku. Výroky tvrdě odsoudil i premiér Jan Fischer.

Článek

Dušek skandální slova pronesl v okamžiku, kdy odpovídal na dotaz, co soudí o současném generálním řediteli Českých drah Petru Žaludovi. Známý odborář Dušek nyní šéfuje Svazu odborářů služeb a dopravy. V uplynulých dnech bojoval za zrušení zdanění zaměstnaneckých výhod.

„Homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustav Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf úřadu vlády - pozn. red.). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti,“ prohlásil odborářský boss Dušek v sobotním rozhovoru pro Lidové noviny.

Foto: Právo

Premiérovi Janu Fischerovi se nelíbila otázka, co říká tomu, že ho strany proškolily, když nepodpořily jeho kandidáta na eurokomisaře.

Slovní útok završil prohlášením, že se bojí ohnout na chodbě. „Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě,“ uvedl Dušek. „Nechci se nikoho dotknout, ale heterosexuálové spolu nedržej tolik jako homosexuálové,“ završil svůj výklad odborářský předák.

Ministr pro lidská práva Michael Kocáb označil Duškovy výroky za skandální a otřesný projev homofobie.

Dušek se vyřadil ze slušné společnosti, tvrdí Fischer

Duškovy výroky vyvolaly ostrou reakci. Odsoudil je premiér Fischer. „Předseda vlády Jan Fischer vyjadřuje hluboké rozhořčení nad vyvoláváním nenávistné homofobní atmosféry, kterého se dopustil odborový předák Jaromír Dušek v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny. Je to typ nejpodlejší a nejprimitivnější formy útoku na lidskou důstojnost, který ministerský předseda ostře odsuzuje. Svými výroky na adresu ministra dopravy, šéfa Českých drah a vedoucího Úřadu vlády ČR se Jaromír Dušek v očích premiéra ze slušné společnosti sám vyřazuje,“ uvedl premiérův mluvčí Roman Prorok v tiskovém prohlášení.

Předseda vlády podle něj vyzývá předáky odborových organizací, které tvoří Koalici dopravních odborových svazů, aby se od takového jednání veřejně distancovali. „Jaromíra Duška předseda vlády vyzývá, aby se všem dotčeným osobám veřejně omluvil a vzal svá slova zpět. V opačném případě jej bude nucen považovat za osobu diskvalifikovanou pro jakékoli jednání,“ doplnil Prorok.

Premiér zároveň ústy mluvčího kategoricky odmítl jako zcela lživé tvrzení Duškova slova, že mu odboráři „podstrčili“ návrh novely zákona o DPH, který měl „podstrčit do parlamentu“.

Je to nacistická rétorika, varoval Slamečka

Podle ministra dopravy Slamečky připomínají Duškovy výroky nacistickou rétoriku. „S představiteli odborů mám korektní vztah, seriózně diskutujeme o všech problémech a respektuji jejich názory, přestože s nimi nemusím vždy souhlasit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Gustáv Slamečka.

Slova pana Duška jsou zcela jiného druhu, připomínají nacistickou rétoriku a nepatří do demokratické společnosti. Věřím, že je zástupci odborových organizací odsoudí. Pan Dušek se sám vyřadil ze seriózní diskuse,“ uvedl Slamečka pro Právo v reakci na odborářova slova.

Poškozuje odbory, tvrdí Paroubek

Výroky odborářského bosse odmítl i šéf ČSSD Jiří Paroubek. „Pan Dušek by se měl omluvit. Takové výroky jsou v rozporu s politikou ČSSD a poškozují i pověst odborů.

V souladu s politikou ČSSD je naopak prolamování předsudku, jehož výsledkem bylo i přijetí zákona o registrovaném partnerství,“ uvedl lídr soc. dem. v tiskovém prohlášení.

Podle Topolánka se Dušek sám diskvalifikoval

Předseda ODS Mirek Topolánek označil Duškovy výroky za nenávistné. „Nesmíme je tolerovat, pokud myslíme alespoň trochu vážně naše zařazení mezi moderní demokratické společnosti. Jaromír Dušek se sám diskvalifikoval z veřejných funkcí. Pro mě od této chvíle není partnerem pro jakákoli jednání,“ uvedl Topolánek v tiskovém prohlášení.

„Jestli se železniční odbory od Jaromíra Duška okamžitě veřejně nedistancují, přestanou být i ony partnerem pro jakákoli další politická jednání,“ dodal šéf ODS.

Předseda Gayiniciativy Jiří Hromada Právu řekl, že Duškovy výroky nás vracejí před listopad 1989. "Myslím si, že pan Dušek by neměl být předsedou odborů, ale spíše předsedou Dělnické strany," konstatoval Hromada.

Reklama

Výběr článků

Načítám