Hlavní obsah

Odboráři nebudou chodit na tripartitu. Jsou jako chytrá horákyně, tvrdí Drábek

Aktualizováno

Odboráři se na pondělním jednání předsednictva tripartity rozhodli, že se nadále nebudou zúčastňovat jednání této platformy. Kabinet totiž nevyslyšel jejich požadavky na pozastavení některých reforem. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek uvedl, že odbory postupují jako pohádková postava chytré horákyně, když jednat chtějí a nechtějí zároveň.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Článek

"Dnešní jednání předsednictva tripartity připomínalo trošku pohádku ´ani nahá, ani oblečená´, protože odboráři nechtějí jednat a přitom chtějí jednat," uvedl Drábek. Podle něj sice předáci předložili požadavky, o nichž by chtěli diskutovat, ale současně oznámili, že na plénum tripartity chodit nebudou.

O tomto rozhodnutí informoval novináře předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Dodal, že odboráři dál zůstanou v pracovních skupinách tripartity a jednat bude i její předsednictvo. Sejde se kvůli dopadům reforem na rozpočet na konci června a srpna. Podle Drábka i jednání předsednictva a pracovních skupin mohou vést k dohodě.

Jedním z hlavních požadavků odborů byl odklad důchodové reformy. Ta má lidem od příštího roku umožnit převést část odvodů z veřejného důchodového systému do vlastního spoření u fondů. Podle ČMKOS by tak penzijní soustava mohla přijít o víc než 20 miliard korun a na důchody by mohly chybět peníze. Kabinet ale uvedl, že reformy měly být hotové už dávno a další odsouvání by jen zhoršilo situaci.

Zákon o stávce zatím nejistý

Předáci žádali také zastavení prací na zákonu o stávce. I na něm se bude ale dál pracovat. Vláda začala normu chystat po loňské stávce v dopravě, kterou odboráři namířili proti ní a jejím reformám. Zákon měl stanovit pravidla takových protestů. Podle odborů se jimi ale vůbec nezabývá a má jen přitvrdit nynější podmínky. Návrh začala vláda projednávat už minulou středu, ale odložila ho. Drábek ho má do dvou týdnů upravit.

"Máme ujištění, že zatím se o tom (o zákonu o stávce) ve vládě jednat nebude," uvedl Zavadil. Podle něj bude o pravidlech "politické stávky" ministr práce ještě s odboráři debatovat. To potvrdil i Drábek. "Uskutečníme další jednání k věcnému záměru zákona o stávce, než ho vláda s konečnou platností projedná," řekl ministr. Přípravy zákona ale nezastaví, protože podle něj taková norma v českém právu chybí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám