Hlavní obsah

Odboráři chtějí v sobotu táhnout po magistrále

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Odboráři v sobotu chtějí v centru Prahy protestovat proti vládním reformám. Jejich pochod na Václavské náměstí přeruší i dopravu na magistrále, která je klíčovou dopravní tepnou metropole.

Článek

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) ve středu oznámila, že protestní průvod vyjde od žižkovského sídla odborů na náměstí Winstona Churchilla pět minut před polednem. Hlavní mítink pod sochou svatého Václava by měl začít v jednu hodinu.

Podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové policisté o akci ví a jsou na ni připraveni. Bude povolána i pořádková služba na koních a se psy, která bude dohlížet na bezpečnost především na silnici. Jak Kropáčová uvedla, největším problémem bude Wilsonova ulice, na níž budou policisté operativně přerušovat provoz. Stane se tak ovšem jen na dobu nezbytně nutnou, podle Kropáčové maximálně v řádu minut.

Kropáčová upřesnila, že opatření se budou týkat míst, kudy bude pochod procházet, tedy Seifertovy ulice, Wilsonovy, Politických vězňů, Opletalovy směrem na Václavské náměstí.

Je jisté, že případné zablokování magistrály v úseku od křižovatky U Bulhara až po Václavské náměstí určitě nepotěší řidiče.

O stávce se rozhodne příští týden

Odboráři demonstraci oznámili již před časem, když opustili jednání tripartity. Tehdy šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil nechtěl upřesnit, kde se akce uskuteční. Uvedl pouze, že půjde o "místo spjaté s českou historií". [celá zpráva]

Odboráři ve středu nevyloučili ani stávku, rozhodnout o ní chtějí příští týden. "Pokud Koalice dopravních svazů rozhodne o vyhlášení stávky, většina členských svazů se k ní připojí," citovala ČTK místopředsedu ČMKOS Václava Pícla.

V pátek by se mělo uskutečnit jednání tripartity, na níž vedle odborů zasednou i zástupci vlády a zaměstnavatelů.

Anketa

Souhlasíte s demonstrací odborářů?
Ano, osobně se zúčastním
13,4 %
Ano, ale zůstanu doma
52,6 %
Ne, přijde mi zbytečná a vadí mi blokování magistrály
28,7 %
Nezajímá mě
5,3 %
Celkem hlasovalo 6480 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám