Hlavní obsah

Od Nového roku zmizí z tržnic lihoviny a cigarety

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Stánkařům na tržnicích skončí od Nového roku žně. Svůj hlavní artikl, lihoviny a cigarety, nebudou moci od 1. ledna 2004 prodávat. Nový zákon zákon o spotřebních daních zakazuje prodej tabákových výrobků a lihovin na tržnicích a tržištích.

Foto: FN Plzeň

Již pátým rokem, během letních prázdnin, probíhala na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Plzeň akce "Daruj krev, daruješ naději".

Článek

"Zákaz prodeje lihovin se týká alkoholických nápojů, které obsahují nejméně 15% objemových etanolu. Zákaz se netýká vína a piva. Tabákové výrobky a lihoviny se budou smět prodávat pouze v provozovnách určených k prodeji zboží a poskytování služeb kolaudačním rozhodnutím podle stavebního zákona," řekla mluvčí  plzeňského celního ředitelství Jitka Blahutová.

Mimo tyto provozovny se mohou cigarety a alkoholické nápoje prodávat pouze ve stáncích s občerstvením. "Tabákové výrobky mohou být ještě nabízeny ve stáncích s prodejem denního tisku," doplnila mluvčí.

Za porušení zákazu prodeje tabákových výrobků a lihovin na tržnicích a tržištích může být  podle Blahutové uložena pokuta až 150 000 korun a sankce propadnutí zboží. "Zákaz se týká veškerých tabákových výrobků bez ohledu na to, jedná-li se o značené nebo neznačené cigarety," upřesnila mluvčí. 

Kontrolovat  dodržování zákazu  mohou jak celníci, tak finanční orgány, Česká obchodní inspekce, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, živnostenské úřady a Policie ČR. "S kontrolami začneme hned v lednu," uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám