Hlavní obsah

Od června v hospodách utrum. Zeman podepsal protikuřácký zákon

Novinky, zpe, jas
Praha
Aktualizováno

Kuřáci si definitivně od konce letošního května nezakouří v hospodách a restauracích. Prezident Miloš Zeman podepsal takzvaný protikuřácký zákon. V úterý o tom informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Úplný zákaz kouření bude platit od symbolického data 31. května 2017, které je v kalendáři jako Světový den bez tabáku.

Kromě zákazu cigaret v restauracích a hospodách novela zakáže kouření v čekárnách veřejné dopravy, na nástupištích, ve školách, na dětských hřištích či ve vnitřním prostoru sportovišť. V restauracích bude možné kouřit e-cigarety a vodní dýmky.

Pravice už dříve avizovala, že zákon napadne u Ústavního soudu.

„Jsem skutečně velmi rád, že i pan prezident projevil starost o zdraví všech našich občanů a zákon podepsal. Vyhlašuji tedy 30. květen 2017 dnem posledního típnutí,“ uvedl v reakci ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Změny v insolvencích i ve vzdělávání lékařů

Prezident v úterý podepsal i 12 další norem. Jde například o zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, který stanoví podmínky pro vznik nových stanic technické kontroly. Krajské úřady budou moci udělit novou licenci v případě, že kapacita stávajících STK je naplněna jen z 80 procent.

Novela trestního zákoníku pak mění typy věznic. Nově budou jen věznice s ostrahou a se zvýšenou ostrahou. [celá zpráva]

Norma o obětech trestných činů by měla poškozeným umožnit dostat se k penězům zabaveným pachatelům, aniž by o ně museli žádat skrze exekuci.

Podepsaná novela o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře mimo jiné ruší samostatný specializační obor dětských praktických lékařů.

Další zdravotnická novela umožní ministerstvu zakázat vývoz léků, kterých by mohl být na tuzemském trhu nedostatek.

Novela, která mění insolvenční zákon, by měla zabránit šikanózním návrhům a podvodům při oddlužování firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám