Hlavní obsah

Ochránci přírody mapují výskyt šelem

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beskydy jsou jediným místem, kde v Česku žijí rys, vlk a medvěd. Zatímco vlka a rysa lze spatřit i jinde, medvěd se vyskytuje pouze v horách a podhorských oblastech na východě země při hranicích se Slovenskem.

Foto: Dagmar Bartošová

O medvědici Emě, která putovala Beskydy a zřejmě se přesunula na Slovensko, už ochránci přírody nemají žádné zprávy.

Článek

Výskyt těchto šelem mapují ochránci přírody. Letos začínají se stopováním v Beskydech a v Bílých Karpatech právě ve čtvrtek. „Pomocí stop, trusu či kořisti zjišťujeme, kolik šelem se v naší oblasti pohybuje,“ uvedla koordinátorka mapování šelem v Beskydech Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, pracoviště Správa CHKO Beskydy.

Něco mě kouslo do zadku, křičela Američanka ze záchoda. V latríně se ukrýval medvěd

Koktejl

Při sledování výskytu šelem se stopaři v terénu pohybují po daných trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky, podle množství sněhu v horách. „K dispozici máme zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci,“ řekla Bartošová.

Při mapování výskytu rysa, vlka i medvěda ochránci přírody zaznamenávají i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky zveřejní Agentura ochrany přírody a krajiny ČR asi za měsíc. „Uložíme je do nálezové databáze ochrany přírody. Využity jsou při ochraně těchto vzácných šelem,“ vysvětlila koordinátorka.

Ochránci přírody se snaží kromě počtů velkých šelem na daném území mapovat i lokality, které šelmám aktuálně vyhovují. ale i jejich migrační trasy. Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem deseti rysů. Převážně na slovenské straně Javorníků se zdržuje větší vlčí smečka, zatímco na území CHKO Beskydy jsou to stále spíše jednotliví vlci. Do Slezských Beskyd přecházejí vlci z Polska. V posledních měsících není tolik známo o stavu medvědů v regionu.

Únik plynu prozradil medvědí rodinku spící pod domem

Koktejl

„O medvědici Emě, která se přesunula z Beskyd na Slovensko, už nemáme žádné zprávy. Na jaře 2020 jsme zaznamenali dva případy medvědích škod na včelstvech ve Veřovických vrších a ve východní části Moravskoslezských Beskyd. Později byl výskyt medvěda potvrzen na slovenské straně Javorníků. Je možné, že kvůli častějšímu vyrušování lidmi se medvědi zdržují v nejodlehlejších lokalitách, kde unikají pozornosti,“ domnívá se Bartošová.

Přidávají se i Karpaty

První mapování výskytu velkých šelem v CHKO Beskydy se uskutečnilo v roce 1984, CHKO Bílé Karpaty se přidává podruhé. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v Česku celoročně chráněni. Kvůli jejich dlouhodobému přirozenému výskytu je chráněná krajinná oblast Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem. Počet šelem v Beskydech souvisí s aktuálním stavem populací těchto druhů na Slovensku a v Polsku.

Další kácení bez povolení vyvolalo bouři

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám