Hlavní obsah

Oceláři z Ostravy přerušili práci na hodinu, přidal se k nim i ředitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demonstraci a výstražnou hodinovou stávku zorganizovali v pondělí také zaměstnanci ostravské firmy Vítkovice Steel. Zhruba stovka lidí tak v jedné z hal vyjádřila nespokojenost s navyšováním cen energií, neochotou vlády jednat o možnostech odchodu do důchodu pro náročné profese, snížením benefitů pro zaměstnance, navýšením minimální mzdy a celkovými dopady konsolidačního balíčku pro firmy, zaměstnance i všechny občany ČR.

Protest ve Vítkovice SteelVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Museli jsme odstavit provoz, takže nevyrábíme, přicházíme o nějaké finance, přestaly se třeba nakládat kamiony, které tady čekají, aby odvezly naše výrobky k zákazníkům. Takže nám i firmě utíkají peníze,“ poukázal místopředseda OS KOVO Vítkovice Steel Rostislav Blažek.

Podle něj trápí oceláře řada věcí. Mezi ty nejdůležitější zařadil zvyšující se ceny energií a zvyšování odchodu do důchodu. „Nedokážeme si představit, že by lidi z těžkého průmyslu měli odcházet do důchodu dejme tomu v 68 letech. Už teď vidíme, že tady jsou šedesátníci a chodí tak, že někdy vůbec chodí,“ poukázal s tím, že odborům z Vítkovice Steel vadí i snižování benefitů pro zaměstnance.

„To je taky důležitá věc, protože náš podnik nám ty benefity dává, zaměstnanci je dostávají celoročně a nemáme jich zrovna nejmíň. A tím, co vláda dělá, o část benefitů přijdeme,“ upozornil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Součástí protestu byla i hodinová výstražná stávka

Mezi stávkující se zařadil i generální ředitel firmy Radek Strouhal. Připomněl, že tato stávka není o tom, že by se nedokázali domluvit ve firmách. „Ale je o tom, že ocelářství začíná být ohroženo v Evropě,“ řekl a dodal, že tím, kdo je v současné době nejvíce odíraný, je zaměstnanec.

Slova ředitele odměnili demonstrující oceláři potleskem. „Je dobře, že ta stávka proběhla tady i v Praze,“ řekl jeden ze stávkujících Martin Kubík, který pracuje jako operátor venkovních pil. Na dotaz, co jemu nejvíce vadí, odpověděl, že vysoké ceny. „Mám dvě děti, a abych je uživil, tak se musím otáčet, mám proto i dvě práce,“ povzdychl si Kubík.

Podle odboráře Blažka je třeba dát vládě najevo, co si o jejích krocích myslí. „A pokud nás nevyslyší, tak budeme v protestech pokračovat,“ vzkázal kabinetu.

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám