Hlavní obsah

Obyvatele Němčic nad Hanou referendum nezajímalo, je neplatné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němčice nad Hanou

Nerudovskou otázku Kam s ním? řešili v sobotu prostřednictvím referenda obyvatelé Němčic nad Hanou na Prostějovsku. Měli rozhodnout, zda se současná skládka, kam mohou ukládat odpady jen do konce roku 2025, rozšíří o dva obecní pozemky. Tím by se doba skládkování prodloužila o tři roky.

Foto: město Němčice nad Hanou

O rozšíření skládky v Němčicích nad Hanou referendum nerozhodlo

Článek

Výsledkem je, že referendum je neplatné, protože se ho nezúčastnilo minimum 35 % voličů. „K dosažení chybělo šest hlasů,“ řekl smutně starosta Martin Ernst (Ano Němčicím). Dodal, že hlasování se zúčastnilo 541 lidí ze zhruba 1600 oprávněných voličů, z toho jich 271 bylo pro rozšíření a 263 proti. Sedm hlasů bylo neplatných.

„Čekal jsem, že ten zájem bude někde jako u komunálních voleb, to znamená zhruba těch 50 procent. Takže je to za mě překvapení a zklamání, protože si myslím, že to je téma, které se bytostně dotýká obyvatel Němčic,“ řekl starosta, který označil výsledek za plichtu. „Ani na jednu ani na druhou stranu není nějaká výrazná většina. Uvidíme, jak se k tomu postaví pracovní zastupitelstvo,“ poukázal.

Jak Češi třídí odpady a mýty s tříděním spojené

Tipy a trendy

Na současné skládce odpadů v Němčicích, kterou vlastní a provozuje společnost Recovera Využití zdrojů, lze ukládat odpady do konce roku 2025. Referendum mělo umožnit ukládání odpadů na přechodné období tří let, než Recovera plně zprovozní zařízení na výrobu tuhého alternativního paliva v Přerově, na obecních pozemcích. Ty se nachází na tzv. staré městské skládce odpadů a jsou už z minulosti odpadem zatíženy.

Jenže to lidé prostřednictvím referenda neschválili. Kam tedy odpad z města za rok a tři čtvrtě půjde a kolik to bude stát, Ernst nyní neví. „Recovera bude muset všechno teprve spočítat, zjistit kam s odpadem, za jakou cenu a do jaký vzdáleností budou jezdit. Ale je logické, že cena stoupne, protože koncové zařízení v Přerově bude až v roce 2029,“ vysvětlil starosta Němčic.

Jisté naopak je, že pokud k rozšíření skládky nedojde, přijde město o peníze z poplatků za skládkování. Díky nim získalo poslední tři roky v průměru přes 22 milionů korun ročně.

To, že hlasování nevneslo do situace jasno, mrzí i Recoveru. „Jsme připraveni hledat společně s městem řešení pro překlenutí období od naplnění skládky do doby, než bude k dispozici další kapacita v podobě technologie na využití odpadů,“ ujistila mluvčí firmy Kateřina Kodadová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám