Hlavní obsah

Obyvatelé Josefova v referendu odmítli větrníky. Obec nebude mít na kanalizaci ani na chodník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Josefov

Obyvatelé obce Josefov na Sokolovsku v místním referendu odmítli výstavbu větrných elektráren. Výsledek referenda, jehož se zúčastnilo 192 voličů z celkových 327 – a proti bylo 141, tedy 73,8 procenta z odevzdaných platných hlasů –, obec zveřejnila v noci ze soboty na neděli na svém webu. Obec tím přišla o významný příspěvek do rozpočtu, který by využila na plánované investice.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Společnost Meridian Nová energie, s. r. o., plánovala v Josefově, kde žije zhruba 400 obyvatel, postavit dva větrníky o celkové výšce téměř 250 metrů a výkonu jedné elektrárny 6,2 MW.

Místa pro elektrárny byla vybrána už vloni a jsou asi kilometr od nejbližšího stavení ve směru na Krajkovou. Jde o zemědělské pozemky, které patří Agro&Kombinátu Dolní Žandov, s nímž byl investor dohodnut na pronájmu pozemků.

Kdyby se projekt realizoval, přitekly by obci do rozpočtu jednorázově dva miliony korun. Každý rok by pak obec dostávala další 1,4 milionu Kč, přičemž částka by se každým rokem valorizovala o inflaci. Investor mj. nabídl i osazení obecních domů solárními kolektory.

V Plzni chtějí referendum ke gigafactory

Domácí

„Pro rozpočet obce znamená 1,4 mil. Kč ročně velmi významný příjem, díky kterému lze spolufinancovat při získání dotací plánované, investičně náročné záměry, např. výstavbu kanalizace. Pro představu jde o částku 3 500 Kč na občana,“ uvedla už dříve obec na svém webu k tématu výstavby větrníků na jejím území.

Lidé přesto tuto možnost v referendu odmítli. Obávali se totiž negativních vlivů: snížení cen nemovitostí, hluku nebo negativních optických efektů. Nepřesvědčily je ani argumenty starosty Jana Onaka a odborníků.

Například k námitce, že větrníky budou dělat hluk, se snažil starosta argumentovat takto: „Již 300 metrů od elektráren (ty budou ve skutečnosti vzdálené cca 1 km od nejbližších obydlí) klesá hluk pod hranici 39 dB. Pro srovnání – běžná chladnička dosahuje 40 dB, běžný hovor má intenzitu 60 dB, projíždějící automobil přes 50 dB, štěkot psa 85 dB…,“ píše na webu obce.

V okolí Josefova přitom už větrné elektrárny stojí, přímo z obce je výhled na větrný park u Jindřichovic. Firma Meridian Nová energie plánuje stavbu elektráren i v sousední Krajkové.

Josefov je obec složená z několika osad, kromě samotného Josefova k obci patří i Luh nad Svatavou, Hřebeny a Radvanov. Obec mimo jiné plánuje vybudovat v osadách kanalizaci, potřebuje chodník podél hlavní silnice a má i další rozvojové plány. S rozpočtem okolo sedmi milionů korun však obec nemá ani na spolufinancování těchto akcí.

Další šance odsouhlasit výstavbu bude podle zákona za dva roky.

Vítr je v Británii poprvé hlavním zdrojem elektrické energie

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám