Hlavní obsah

Obyvatel ČR díky migraci přibylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V ČR v letošním prvním čtvrtletí přibylo o 23 091 lidí na 10 850 620 osob. Přírůstek zajistila migrace ze zahraničí. Údaje v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

„Během prvního čtvrtletí letošního roku se do České republiky ze zahraničí přistěhovalo celkem 41 315 osob,“ uvedla k přírůstku říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

„Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2022, kdy k nám přišla téměř 150tisícová migrační vlna z Ukrajiny, to byl počet sice pouze čtvrtinový, oproti předchozím letům ale zůstal počet přistěhovalých vysoký,“ dodala.

Mezi přistěhovalými dominovali občané Ukrajiny, kteří představovali tři čtvrtiny. Do zahraničí se vystěhovalo 10 tisíc lidí. Přirozenou výměnou obyvatelstva by se naopak počet lidí snížil o 8242 osob.

Za první čtvrtletí se narodilo 22 tisíc dětí, což je meziročně o 11 procent méně. Ve stejném období zemřelo 30 tisíc lidí, což je zhruba stejně jako v letech 2020 a 2019. Manželství uzavřelo 3,5 tisíce párů.

ČSÚ připomněl, že od roku 2022 jsou do obyvatelstva zahrnovány osoby s udělenou dočasnou ochranou v České republice s obvyklým pobytem v ČR.

V Česku zemřelo v pololetí o třetinu více lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám